BiHCrna hronika

Forenzičar: Nijedna žrtva u Jablanici i Konjicu nije umrla klasičnim utapanjem

Forenzičar iz Trebinja Dražen Damjanuk je zajedno sa kolegom iz Foče Borisom Pejićem uradio obdukciju nad žrtvama katastrofalnih poplava u Donjoj Jablanici i Buturović Polju kod Konjica.

Kako je kazao Damjanuk on je uradio 11, njegov kolega Pejić devet obdukcija.

Zatim je Damjanuk za N1¸rekao da obdukcijom ni kod jedne žrtve nije utvrđeno klasično utapanje.

“Nijedna žrtva nije imala klasično utapanje vodom. I kolega Pejić i ja smo očekivali da će to biti uzrok. Znali smo da će biti mehaničkih povreda (lomova, udaraca), ali kod ovih žrtava je smrt nastupila zapušenjem muljem i zemljom, ne vodom. Jer niko se nije utopio u jezeru ili rijeci, nego zapušenjem svim tim blatom koje se slivalo niz tu lavinu koja je išla prema Buturović Polju i Jablanici. Bilo je mehaničkih povreda kod nekoliko tijela uslijed obrušavanja zidova, plafona i stijena, to su izuzetno teški predmeti koji su padali po njima”, pojasnio nam je doktor Damjanuk.

Iako su dosad u svom poslu imali mnogo teških slučajeva, ovi su im bili posebno emotivni pogotovo ukoliko se u obzir uzme priča svih stradalih osoba.

“Užasno je potresno, stradale su kompletne porodice. Radio sam oobdukciju bračnog para što su pronađeni zagrljeni, a kolega Pejić nad trudnicom koja je bila u visokom stepenu trudnoće”, priča Damjanuk.

Kako kaže, boravio je na terenu na kojem je mogao svjedočiti samo kataklizmi.

“To je velika kataklizma u Donjoj Jablanici, poput one nakon zemljotresa u Turskoj. Na terenu grobna tišina, katastrofa. To se ne može riječima opisati niti slikom prikazati, prava kataklizma”, poručio je Damjanuk.

Damjanuk je dok smo razgovarali bio na putu za Visoko gdje će uraditi obdukciju još jedne žrtve.

“Sada idem za Visoko da uradim obdukciju i 12. žrtve, žene koja je danas pronađena na području Jablanice. Mi smo dakle radili obdukciju žrtava s područja Hercegovačko-neretvanskog kantona”, zaključio je na kraju razgovora Damjanuk, šoše N1.

Tijelo žene koja je i posljednja pronađena žrtva na području Jablanice za kojom se tragalo bit će ukopano sutra na mezarju nakon klanjanja kolektivne dženaze u gradskom haremu “Jasen”.

Dženaza će se klanjati sutra u 14:00 sati, a nakon toga će biti obavljen ukop na mezarjima Donja Jablanica, Djevor i Zlate.

Dženazu će prevoditi reis Husein ef. Kavazović, a tevhid će nakon podne namaza biti proučen u gradskoj džamiji.

Pronalaskom posljednje žrtve u Jablanici broj stradalih u razornim poplavama na ovom području iznosi 19, a u Konjicu četiri.

U Konjicu se još traga za jednom nestalom osobom.

Kada govorimo o stradalima u poplavama taj broj iznosi 26 (Jablanica 19, Konjic četiri i Fojnica tri osobe). Poplave su zahvatile i Kreševo i Kiseljak, ali na svu sreću u tim mjestima nije bilo stradalih



Izvor
N1

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button