Svijet

Zelenski stigao u Dubrovnik na potpisivanje deklaracije

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski sletio je u Dubrovnik gdje će se sastati sa premijerom te zemlje Andrejem Plenkovićem i predstavnicima drugih zemalja ove regije.

On učestvuje na trećem summitu Ukrajina–Jugoistočna Europa.

“Stigao sam u Hrvatsku kako bih se sastao s premijerom Andrejem Plenkovićem i predstavnicima drugih zemalja iz regije te sudjelovao na trećem summitu Ukrajina–Jugoistočna Europa. S premijerom Plenkovićem razgovarat ćemo o daljnjoj odbrambenoj saradnji, rehabilitaciji naših ranjenih ratnika te oporavku Ukrajine,” naveo je on.

Pojasnio je da će se razgovarati u formatu Ukrajina+12, zatim o međunarodnim naporima za približavanje mira i provedbu Mirovne formule, zajedničkom odgovoru s partnerima na sigurnosne izazove i saradnji na putu prema Evropskoj uniji i NATO-u.

Učesnici summita trebali bi prihvatiti zajedničku Dubrovačku deklaraciju o čijem se tekstu još pregovara, ali bi trebala biti na tragu ranijih deklaracija sa summita u Ateni i Tirani.

Kako HRT navodi, sporazum će pokrivati humanitarnu pomoć, razminiranje i procesuiranje ratnih zločina.

Na summitu učestvuju zemlje od Slovenije do Grčke, a na njega dolazi i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić.

“Vidjet ćemo hoće li deklaracija, čiji konačni nacrt čekamo, biti spomenute i moguće sankcije Rusiji. U Dubrovniku vladaju stroge sigurnosne mjere,” navodi HRT.



Izvor
Klix.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button