BiHRegion

Uragan Kirk na vratima Evrope: Stižu opasni vjetrovi koji ostavljaju pustoš za sobom

Očekuju se problemi i u Francuskoj, Njemačkoj, Švicarskoj

Dijelovi Floride se pripremaju za udar uragana Milton – oluje kategorije 5, koja će vjerojatno donijeti opasne vjetrove brzine do 290 km/h i ostaviti pustoš za sobom. Istovremeno se druga oluja – uragan Kirk – kreće prema Europi.

Iako Kirk više nije klasificiran kao uragan, već kao tropska oluja, i dalje će vjerojatno izazvati štetu i poremećaje u dijelovima Europe kada stigne ove sedmice. “Ovo više nije tropska oluja s tipičnom okruglom, simetričnom strukturom oblaka i mirnim okom u središtu”, objašnjava za Euronews meteorolog Lars Lowinski.

Možda će Vas zanimati i:

Kirk je u početku bio snažan uragan, krećući se između Bermuda u Karibima i Azora u središnjem Atlantiku tijekom vikenda. Čak je nakratko dostigao kategoriju 4 na Saffir-Simpsonovoj ljestvici. “Sada će ostati vrlo jak dok se razvija u moćnu atlantsku oluju kakve često viđamo iznad sjevernog Atlantika i zapadne Europe tijekom jeseni i zime”, objašnjava Lars.

Kirk će biti prvi takav sustav ove sezone, koja obično traje od oktobra do marta u Europi.

Kakav će utjecaj Kirk imati na Europu?
Približavajući se europskom kopnu, Kirk će vjerojatno početi utjecati na sjeverni Portugal i sjeverozapadnu Španjolsku od danas. Mogući su vrlo jaki vjetrovi i obilna kiša prije nego glavni sustav stigne, prenosi Index.hr.

“Glavni pojas jakih vjetrova proći će rano u srijedu, s udarima vjetra između 100 i 130 km/h, a možda čak i do 145 km/h na višim područjima”, kaže Lars. “Obilne kiše i grmljavinsko nevrijeme također će biti problem, s količinama kiše između 100 i 150 mm u razdoblju od 24 do 36 sati u nekim dijelovima sjeverozapadne Španjolske”, dodao je.

Očekuju se problemi i u Francuskoj, Njemačkoj, Švicarskoj…
Iako još nije sasvim jasno koliko će štete nanijeti zapadnoj obali Europe, oluja će se zatim nastaviti kretati prema istoku i sjeveroistoku i stići u Francusku od danas navečer.

“Vrlo jaki vjetrovi vjerojatno će pogoditi veliki koridor od obale Biskajskog zaljeva do istočne Francuske, sjeverozapadne Švicarske, a zatim jugozapadne Njemačke kasnije u četvrtak”, objašnjava Lars. “Najjači udari vjetra mogli bi doseći 140-150 km/h duž obalnih dijelova zapadne i jugozapadne Francuske, dok će na drugim mjestima iznositi između 100 i 130 km/h”, dodaje.

Lars također upozorava da će obilne kiše predstavljati prijetnju, uglavnom u središnjim i sjevernim dijelovima Francuske. Moguće je da bi kiše mogle zahvatiti i Belgiju te zapadnu Njemačku.

“Kirk će vjerojatno izazvati značajne posljedice zbog jakih vjetrova i obilnih kiša u spomenutim regijama. Očekuju se oštećenja stabala i krovova, nestanak struje, blokirane ceste i željezničke pruge”, objašnjava Lars. Budući da su stabla još uvijek puna lišća, posljedice ove oluje u Francuskoj, Švicarskoj i Njemačkoj bit će veće nego kod sličnih zimskih oluja”, dodaje.

Obilne kiše također bi mogle uzrokovati iznenadne poplave i poplave rijeka te, u najgorim slučajevima, klizišta u planinskim područjima.

Iako bi uz obalu središnjeg dijela Biskajskog zaljeva mogli nastati veliki valovi i umjereni plimni valovi, Lars kaže da je rizik od poplava relativno nizak jer će se vrhunac plimnog vala vjerojatno poklopiti s osekom.

“Ipak, lokalizirane poplave zbog velikih valova i visokih razina vode moguće su na nižim područjima u srijedu navečer”, kaže on.

Meteorolozi također kažu da bi Kirk mogao donijeti nekoliko sati obilne kiše i jakih vjetrova dijelovima Ujedinjenog Kraljevstva – ali još nije jasno koliko će točno oni biti snažni.



Izvor
N1

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button