PolitikaSvijet

Hezbollah tvrdi da izaelska kopnena ofanziva na liban neće proći







Zamjenik čelnika Hezbollaha, Naim Qassem, u svom prvom javnom obraćanju otkako je Izrael prošle sedmice ubio vođu pokreta, Hassana Nasrallaha, izjavio je da je pokret spreman suočiti se sa svakom izraelskom kopnenom invazijom na Liban.

Izrael neće postići svoje ciljeve, kaže on.

– Suočit ćemo se sa svakom mogućnošću i spremni smo ako Izraelci odluče ući kopnom, da snage otpora budu pripravne za kopneni sukob – rekao je.

Izraelske snage zadale su više udaraca Hezbollahu u dvosedmičnom valu napada na ciljeve u Libanu koji je eliminirao nekoliko zapovjednika. Mnogi razmišljaju o mogućnosti da bi sljedeći potez Izraela mogao biti slanje kopnenih trupa i tenkova preko granice.

U drugim dešavanjima, palestinska grupa Hamas saopćila je da je u izraelskom zračnom napadu ubijen njihov vođa u Libanu u gradu Tiru u ponedjeljak, a druga palestinska organizacija je saoopćila da su trojica njenih vođa poginula u napadu u centru Bejruta, u prvom takvom udaru.

Ubojstva su bila posljednja u valu intenziviranih izraelskih napada na militantne mete u Libanonu, dio sukoba koji se također proteže od palestinskih teritorija Gaze i okupirane Zapadne obale, do Jemena i unutar samog Izraela.

Hamas je objavio da je njegov vođa u Libanu, Fateh Sherif Abu el-Amin, skupa sa suprugom, sinom i kćerkom, ubijen u napadu koji je imao za cilj gađanja njihove kuće u izbjegličkom kampu u južnom gradu Tiru u ranim jutarnjim satima u ponedjeljak.

Druga grupa, Narodni front za oslobođenje Palestine (PFLP), saopćila je da su trojica njenih vođa ubijena u udaru koji je ciljao bejrutski kvart Kola.

Ovo je bio prvi put da je Izrael napao Bejrut izvan njegovih južnih predgrađa u kampanji koja je kulminirala ubistvom veterana Hezbollaha Hassana Nasrallaha prošle sedmice u nizu teških zračnih napada.

U napadu protiv PFLP pogođen je gornji sprat stambene zgrade, saopćili i su Reutersovi svjedoci. Iz izraelske vojske nije bilo trenutnih komentara.

Najnoviji napadi pokazali su da Izrael nema namjeru usporiti svoju ofanzivu na više frontova čak ni nakon što je eliminirao Nasrallaha, koji je bio najmoćniji saveznik Irana u njegovoj “osovini otpora” protiv izraelskog i američkog utjecaja u regiji.

Pojačani napadi Izraela na Hezbollah koji podržava Iran u Libanonu i snage Huta u Jemenu podstakli su strahove da bi borbe na Bliskom istoku mogle izmaći kontroli i privući Iran, te Sjedinjene Države, glavnog izraelskog saveznika.

Portparol iranskog ministarstva vanjskih poslova Nasser Kanaani izjavio je da Teheran neće ostaviti nijedno “zločinsko djelo” Izraela bez odgovora. Mislio je na ubojstvo Nasrallaha i zamjenika zapovjednika Iranske garde, brigadnog generala Abbasa Nilforoushana, koji je poginuo u istim udarima u petak.

Libansko ministarstvo zdravstva tvrdi da je više od 1.000 Libanaca ubijeno i 6.000 ranjeno u posljednje dvije sedmice, ne precizirajući koliko je bilo civila. Milion ljudi – petina stanovništva – napustilo je svoje domove, kaže vlada.

Eskalacija je dovela Bejrut na ivicu, a Libanci strahuju da će Izrael proširiti svoju vojnu kampanju.

– Nema se što drugo reći ili dodati, osim Bože čuvaj Liban. Ono što će se meni desiti isto je što se može desiti bilo kome kazao je stanovnik Bejruta Nawel.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button