Svijet

Gaza: Isporučene prve doze vakcina protiv dječije paralize










Polio vakcine stigle su u Gazu u ponedjeljak, započinjući kampanju vakcinacije više od 640.000 palestinske djece kako bi se spriječila potencijalna epidemija, potvrdili su Ujedinjene nacije, Izrael i zdravstvene vlasti u Gazi. Vakcinacija započinje nakon što je potvrđen prvi slučaj ove bolesti u napaćenoj enklavi u proteklih 25 godina.

UNICEF je saopćio da je dopremio 1,2 miliona doza vakcina u saradnji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (WHO) i UNRWA-om, glavnom agencijom UN-a za pomoć Palestincima.

Američki list New York Times je saopćio kako je ministarstvo zdravstva Gaze potvrdilo dolazak vakcina i najavilo početak kampanje za djecu mlađu od 10 godina. Međutim, distribucija vakcina mogla bi biti otežana zbog sukoba i izraelskog bombardovanja, koji su ometali humanitarne napore tokom desetomjesečnog rata.

Ministarstvo je upozorilo da vakcinacija neće biti dovoljna bez čiste vode i adekvatnih sanitarnih uslova te je pozvalo na hitan prekid vatre kako bi se omogućilo medicinskim timovima da djeluju širom teritorije.

WHO je prošle sedmice potvrdio slučaj poliomijelitisa kod desetomjesečnog djeteta u Gazi, što je prvi slučaj paralize uzrokovane ovim virusom u posljednjih 25 godina.

Izraelska agencija COGAT potvrdila je da su vakcine dostavljene preko prijelaza Kerem Shalom te da će kampanja biti provedena u saradnji s izraelskom vojskom tokom humanitarnih pauza.

UNICEF i WHO apelovali su na sve strane u sukobu da omoguće sedmodnevni prekid vatre kako bi djeca sigurno došla do zdravstvenih centara.



Izvor
N1

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button