Arhiva

Nagrada “Srce Sarajeva” za film “Tri kilometra do kraja svijeta”










Svečanom ceremonijom i dodjelom nagrada za najbolja ostvarenja večeras je završen 30. Sarajevo Film Festival.

” Tri kilometra do kraja svijeta ” Emanuela Pârve osvojio je nagradu ” Srce Sarajeva ” za najbolji film.

“Srce Sarajeva” osvojili su Anab Ahmed Ibrahim iz filma “Selo pored raja” za najbolju glumicu , te glumac Doru Bem za film “Velika sedmica”.   Najbolji režiser je Yorgos Zois koji je osvojio nagradu “Srce Sarajeva” za film “Arkadija” Najbolji dokumentarni film je ” Slika za pamćenje ” ukrajinske autorice Olge Chernykh, koja je bila posebno dirnuta emotivnom reakcijom publike.

Među nagrađenima je i film autorice s Kosova

Norike Sefa “Kako bolesno žuta”. U svom obraćanju kazala je da joj je žao što večeras nije u Sarajevu jer joj viza važi samo četiri dana. Po prvi puta

dodijeljena je i Nagrada za ekološku osviještenost . Osvojio ju je film ” Nebo iznad Zenice “, autora Zlatka Pranjića i Nanne Frank Møller .

Nagradu za promicanje ravnopravnosti spolova osvojio je film “Cent’anni” Maje Doroteje Prelog . Nagradu za studentski film osvojio je film Nađe Katrović “Miris svježe boje” . Najbolji kratki film je produkcija ” Absent “.

Podsjetimo, za nagradu “Srce Sarajeva” natjecala su se 54 filma u kategorijama: dugometražni (najbolje ostvarenje, najbolji glumac, glumica i režiser), dokumentarni, kratki i studentski film, a ranije su dodjeljivane i nagrade za najbolja serija iz regije.

Na Festivalu je u različitim programima prikazano nešto više od 250 ostvarenja iz 70 zemalja, iz različitih žanrova filmske umjetnosti.

Sarajevo Film Festival, najznačajniji filmski festival u ovom dijelu Europe, kao i prethodnih godina, gostima i domaćoj publici predstavio je najbolje od svjetske kinematografije s fokusom na regionalnu produkciju, kako iz Bosne i Hercegovine, tako i iz drugih zemalja. zemljama jugoistočne Europe, Ukrajini, Južnom Kavkazu i Turskoj.

Inače, festival je otvoren svjetskom premijerom novog filma “Poslije ljeta” bosanskohercegovačkog reditelja i oskarovca ​​Danisa Tanovića.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button