Politika

Zelenski ponovo traži dozvolu za korištenje dalekometnog oružja protiv Rusije










Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski ponovo je u ponedjeljak da je tražio dozvolu od saveznika da ukrajinska vojska koristi oružje dugog dometa za gađanje meta duboko u teritoriji Rusiji.

– Ukrajinu od zaustavljanja napredovanja ruske armije na frontu dijeli samo jedna odluka koju očekujemo od naših partnera: odluka o dalekometnim kapacitetima – rekao je Zelenski u govoru ukrajinskim ambasadorima.

SAD i drugi saveznici Ukrajine postavili su ograničenja na upotrebu oružja iz zabrinutosti da bi to moglo da eskalira rat.

Zelenski je takođe rekao diplomatama da su ukrajinske snage preuzele kontrolu nad 92 naselja u Kurskoj oblasti u Rusiji i da sada kontrolišu više od 1.250 kvadratnih kilometara neprijateljske teritorije skoro dvije nedjelje od početka iznenadnog upada preko granice, prenosi Ukrajinski servis Radija Slobodna Evropa.

– Ukrajinski vojnici nastavljaju odbrambenu operaciju u pojedinim oblastima Kurske oblasti Ruske Federacije – rekao je on.

– Nastavljamo da jačamo naše pozicije, stabilizujemo određene oblasti i popunjavamo fond za razmjenu – rekao je Zelenski, misleći na ruske vojnike koje je zarobila Ukrajina.

On je rekao da je ta operacija “najveće ulaganje” Ukrajine u proces oslobađanja Ukrajinaca iz ruskog zatočeništva. “To je jedan od naših ciljeva”, rekao je Zelenski.

Predsjednik Ukrajine je prethodno na Telegramu naveo da ukrajinske snage ispunjavaju ciljeve dok provode napad u Kurskoj oblasti, dok je Moskva priznala da je Ukrajina oštetila treći most preko rijeke Sejm koji je ključan za kretanje ruskih trupa u tom regionu.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button