BiH

Vanjski dug BiH blizu devet milijardi KM: koliko se odnosi na infrastrukturu, javni sektor i privredu










Vanjski dug BiH je dug koji uključuje vanjski državni dug, vanjski dug entiteta, vanjski dug jedinica lokalne samouprave i vanjski dug javnih preduzeća. On u drugom kvartalu 2024 godine (zaključno sa 30.junom), prema podacima Ministarstva finansija i trezora BiH iznosi osam milijardi i 771 milion KM. U odnosu na prvi kvartal ove godine, kada je iznosio osam milijardi i 985 miliona KM, manji je za 214 miliona KM.

U drugom kvartalu ove godine vanjski dug entiteta BiH iznosi; Federacije BiH pet milijardi i 78 miliona KM, Republike Srpske tri milijarde i 606 miliona KM. Brčko Distrikta 43,13 miliona KM, a institucija BiH 43,38 miliona KM.

Vanjska zaduženost (novi dug) po namjeni korištenja kredita; na infrastrukturu otpada pet milijardi i 19 miliona, javni sektor dvije milijarde i 347 miliona i privreda 885 miliona KM.

Vanjski dug BiH na kraju 2023. godine iznosio je 8 milijardi i 921,08 miliona KM.

Javni dug BiH (zbir unutrašnjeg i vanjskog duga) u prvom kvartalu ove godine iznosio je 13 milijardi i 98 miliona KM. U tom periodu unutrašnji dug entiteta FBiH iznosio je milijardu i 461 milion KM, a Republike Srpske dvije milijarde i 638 miliona KM.
Kada je riječ o zemljama regije, javni dug Srbije na kraju juna ove godine iznosio je, prema podacima Ministarstva finansija ove zemlje, oko 38,18 milijardi eura, što je 50 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Javni dug Hrvatske iznosio je na kraju aprila 49,5 milijardi eura, što je 1,1 milijardu više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, no zbog ekonomskog rasta udio duga u BDP-u, prema podacima Hrvatske narodne banke, pao je na 63,3 posto.



Izvor
Forbes BiH

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button