SvijetVijesti

Erdogan proglasio petak nacionalnim danom žalosti u Turskoj zbog ubistva Haniyeha










Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan rekao je u četvrtak da će u petak proglasiti dan nacionalne žalosti zbog izraelskog atentata na političkog vođu Hamasa Ismaila Haniyeha kako bi pokazao podršku Turske Palestini.

Haniyeh i tjelohranitelj ubijeni su u srijedu u napadu prije zore na njihov smještaj u Teheranu, saopćila je iranska Revolucionarna garda, u napadu koji je potaknuo strahove od šireg regionalnog sukoba.

Haniyeh je bio u glavnom gradu Irana na inauguraciji predsjednika Masouda Pezeshkiana. Ubistvo je izazvalo šok u cijelom svijetu i izazvalo velike proteste u regiji, uključujući Tursku.

“Kako bismo pokazali našu potporu palestinskoj stvari i našu solidarnost s našom palestinskom braćom i sestrama, sutra (petak 2. augusta) proglašen je dan nacionalne žalosti zbog mučeništva predsjednika Političkog ureda Hamasa Ismaila Haniyeha,” rekao je Erdoğan na društvenoj platformi X .

Iako se široko pretpostavljalo da je napad na Haniyeh izveo Izrael, vlada premijera Benjamina Netanyahua nije preuzela odgovornost i rekla je da neće komentarisati ubistvo.

Haniyeh je bio Hamasov vodeći pregovarač u naporima za postizanje primirja i dogovor o oslobađanju talaca za Gazu, gdje je Izrael od 7. oktobra ubio više od 39.000 Palestinaca, većinom žena i djece.

Ranije u srijedu, Erdogan, koji je bio jedan od najglasnijih kritičara Izraela, osudio je ubistvo svog bliskog saveznika i “brata” Haniyeha i rekao da ubistvo neće slomiti volju Palestinaca.

Osudio je to kao perfidan čin i obećao da će nastaviti podupirati palestinsku stvar “svim svojim sredstvima i snagom.”

“Neka se Bog smiluje mom bratu Ismailu Haniyehu, koji je pao kao mučenik nakon ovog odvratnog napada,” napisao je Erdogan na X ranije u četvrtak, osuđujući “cionističko barbarstvo.”

Haniyeh, koji je proveo mnogo vremena u Turskoj prije početka sukoba, zadnji put je posjetio Erdogana u Istanbulu u aprilu.

Hiljade propalestinskih demonstranata marširale su ulicama centra Istanbula kasno u srijedu kako bi prosvjedovali protiv atentata.

Demonstranti su držali plakate s Haniyehovim fotografijama i transparente na kojima je pisalo: “Mučenice Haniyeh, Jeruzalem je naša stvar i tvoj put je naš put.”

Prosvjednici su uzvikivali “ubojice Izraele, odlazi iz Palestine”, “hiljade pozdrava iz Istanbula otporu u Gazi” i mahali turskim i palestinskim zastavama tokom marša u četvrti Fatih u Istanbulu.



Izvor
Klix.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button