Vitamin D ili vitamin sunca vrlo je važan za naše tijelo, a tokom zimskih mjeseci mnogima ga nedostaje.
On je zadužen za održavanje normalne razine kalcija i fosfora koji cirkuliraju u krvi. Također, učestvuje u apsorpciji kalcija u kostima te, sam ili u kombinaciji s kalcijem, povećava mineralnu gustoću kostiju i smanjuje rizik od prijeloma.
Osim izlaganjem suncu i dnevnom svjetlu, organizam možemo nahraniti vitaminom D i konzumiranjem određenih namirnica, a ima ga u ovim vrstama suhog voća.
Suhe šljive
Suhe šljive nisu poznate samo po dobrobitima za probavu, već i po tome što su dobar izvor vitamina D. One su hranjive te ih možete jesti i kao užinu.
Hurme
Hurme također sadrže određenu količinu D vitamina, a osim toga, bogate su i prirodnim šećerima. Hurme smatraju i za voće koje podiže energiju.
Suhe smokve
Suhe smokve predstavljaju ukusan način povećanja unosa vitamina D u organizam. Osim slatkog okusa, krasi ih i predivna kremasta tekstura koja će oduševiti svakog gurmana. Suhe smokve su odlična alternativa hurmama te ih možete koristiti u desertima, sokovima ili kao zdrav međuobrok.
Grožđice
Grožđice su najpopularniji “član” kategorije suhog voća, a najbolja stvar je što su prepune vitamina D. Grožđice imaju brojne prehrambene vrijednosti i zdravstvene beneficije, stoga biste ih trebali uključiti u svoju prehranu.