SvijetVijesti

Macron upozorio Izrael da ne razmišlja o preseljenju Palestinaca iz Pojasa Gaze




Francuski predsjednik Emmanuel Macron upozorio je Izrael da ne razmišlja o prisilnom preseljenju stanovnika Pojasa Gaze.

Macron je jučer obavio telefonski razgovor s izraelskim članom ratnog kabineta Bennyjem Gantzom upozorivši da plan o deportaciji Palestinaca nije prihvatljiv.

“Macron je rekao da su izjave koje se odnose na prisilno raseljavanje stanovnika Gaze neprihvatljive i da su u suprotnosti s rješenjem o dvije države koje predstavlja jedino održivo rješenje za povratak mira i sigurnosti za sve,” saopćio je ured predsjednika Francuske.

On je također upozorio na rizik od širenja sukoba, rekavši da je od “suštinske važnosti da se izbjegne bilo kakav eskalacioni stav, posebno u Libanu.”

Naglasio je da će Francuska nastaviti da prenosi ove poruke svim akterima koji su direktno ili indirektno uključeni u procese na tom prostoru.

Izraelski mediji danas su izvjestili o tome da zvanične vlasti Izraela vode pregovore s Kongom i drugim zemljama o deportaciji Palestinaca iz Pojasa Gaze, a koje bi ih prihvatile na svom teritoriju. Kongo je navodno prihvatio takav aranžman.



Izvor
Klix.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button