Arhiva

Poglavar IZ u BIH: Dodik polarizuje društvo, stvara konflikte i napada Islamsku zajednicu

Kontraverzni političar




Poglavar Islamske zajednice u BiH (IZ BiH) Husein Kavazović izjavio je da predsednik Republike Srpske Milorad Dodik „polarizuje društvo, stvara konflikte i konstantno napada Islamsku zajednicu i pokušava je uvući u politička previranja“.

Kavazović je to rekao za crnogorsku novinsku agenciju MINA povodom toga što je Dodik rekao da IZ „prikriva postojanje paradžemata (muslimanskih zajednica izvan sistema IZ) ;u BiH“.

Poglavar IZ je rekao da je to „beskorisna rabota, kao i pokušaji da se izmisli bezbednosna opasnost od takozvanih paradžemata, iako je intencija zlonamerna i očit pokušaj da se sakriju stvarni problemi“.

Ranije je ministar unutrašnjih poslova RS Siniša Karan izjavio da samo na području RS postoji 120 paradžemata koji su pretnja po bezbednost.

Na to je Rijaset IZ u BiH odgovorio da se Islamska zajednica u BiH sistemski bavi pitanjem pojedinaca i grupa koji pokušavaju organizovati verski život muslimana izvan njenih okvira.

Rijaset je naveo da je većina takvih skupina, kolokvijalno nazivanih „paradžemati“, 2016. godine ;prihvatila propise i norme IZ u BiH i integrisala se u njenu strukturu.

„Nekoliko manjih skupina i pojedinaca koji se nisu odazvali pozivu IZ u BiH na integraciju, ostalo je izvan strukture IZ u BIH, no njih je isuviše malo da bi činili makar jedan kompaktan džemat“, naveo je tada Rijaseta IZ u BIH.

Izvor
danas.rs

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button