SvijetVijesti

Zelenski traži rezultate kontraofanzive: Smijenio jednog od glavnih zapovjednika







Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u nedjelju je zatražio brze promjene u operacijama ukrajinske vojske i smijenio zapovjednika medicinskih snaga vojske.

Potez Zelenskog najavljen je dok se sastao s ministrom odbrane Rustemom Umerovom, a poklopio se s raspravom o vođenju 20-mjesečnog rata protiv Rusije, s pitanjima o tome koliko brzo se odvija kontraofanziva na istoku i jugu.

“Na sastanku s ministrom odbrane Umerovom postavljeni su prioriteti,” rekao je Zelenski u svom noćnom video obraćanju. “Preostalo je još malo vremena za čekanje rezultata. Potrebna je brza akcija za nadolazeće promjene.”

Možda će Vas zanimati i:

Zelenski je rekao da je zamijenio generalmajora Tetianu Ostashchenko na mjestu zapovjednika medicinskih snaga oružanih snaga.

“Zadatak je jasan, kao što je više puta naglašeno u društvu, posebno među borbenim bolničarima, potreban nam je temeljno novi nivo medicinske podrške za naše vojnike,” rekao je.

To je, rekao je, uključivalo čitav niz pitanja — bolje zavoje, digitalizaciju i bolju komunikaciju.

Umerov je potvrdio promjenu i kao glavne prioritete postavio digitalizaciju, “taktičku medicinu” i rotaciju vojnika.

Ukrajinski vrhovni zapovjednik, general Valerij Zalužnij, u eseju objavljenom ovog mjeseca, rekao je da rat ulazi u novu fazu iscrpljivanja i da je Ukrajini potrebna sofisticiranija tehnologija za suprotstavljanje ruskoj vojsci.

Iako je opetovano govorio da će za napredak trebati vremena, Zelenski je zanijekao da je rat u pat poziciji i pozvao je zapadne partnere Kijeva, uglavnom Sjedinjene Države, da zadrže nivo vojne podrške.

Ostaščenka je zamijenjena generalmajorom Anatolijem Kazmirčukom, načelnikom vojne klinike u Kijevu.

Njezina je smjena uslijedila sedmicu nakon što je ukrajinska novinska kuća sugerisala da je njezina smjena, kao i smjena drugih, neizbježna nakon konzultacija s bolničarima i drugim dužnosnicima odgovornim za pružanje podrške vojsci.​



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button