BiHSportZanimljivosti i zabava

Milošević: Ne bih došao u reprezentaciju BiH da ne vjerujem da možemo izboriti Evropsko prvenstvo




Novi selektor nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine Savo Milošević predstavljen je na današnjoj konferenciji za medije u Nogometnom savezu BiH u Sarajevu.

Ranije je održana sjednica Izvršnog odbora NS BiH na kojoj je jednoglasno donesena odluka da novi selektor Zmajeva bude Savo Milošević.

Možda će Vas zanimati i:

Predsjednik NS BiH Vico Zeljković je tražio strpljenje kada je u pitanju Milošević, te podsjetio da je i bivšem selektoru Ivaylu Petevu na početku nije dato povjerenje i čak su organizovani protesti, a kada je odlazio svima je bilo žao.

– Ne bježimo od ogovornosti niti se krijemo iza selektora. Tražimo strpljenje i da novom selektoru damo priliku da uradi svoj posao. Napravili smo dogovor do kraja baraža, a nakon toga, ovisno od uspjeha, dogovarat ćemo se dalje. Razlika između njega i Kodre je da smo sada definisali ciljeve i da naredne četiri utakmicu budu priprema za baraž. Milošević će sigurno završiti iduće četiri utakmice i utakmice baraža – objasnio je Zeljković.

Naglasio je da je Savez nakon dvije utakmice reprezentacije pod vodstvom Mehe Kodre shvatio da će s njim reprezentacija „gubiti vrijeme“ u narednom periodu, te da je iz tog razloga donesena odluka da se s njim raskine saradnja.

– Kodro je veliko ime i niko nakon pet treninga i dvije utakmice nije rekao da Kodro nije dobar trener. Mi smo se držali ciljeva i dogovora s njim, a to je bila borba za drugo mjesto u kvalifikacijama, odnosno šest bodova iz naredne dvije utakmice što nije ispunjeno. Izvršni odbor je čekao Kodrin izbještaj, u njemu je bio pogled selektora na utakmice i komentar na te dvije utakmice. Željeli smo što prije da ga smijenimo kako bismo razgovarali sa Halilhodžićem. Žao mi je što se sve ovako desilo i što se ponovila istorija, ali igrali smo s dvije prosječne reprezentacije i šest bodova je bio imperativ – naveo je predsjednik NS BiH.

Novi selektor BiH Savo Milošević zahvalio je na ukazanom povjerenju te naglasio da je svjestan da odluka o njegovom imenovanju nije bila laka.

– Iskreno vjerujem da ova ekipa ima mjesto na EP-u, ali put će biti veoma težak. Ne bih bio ovdje da ne vjerujem da to ne mogu učiniti. Na osnovu svega što sam učinio u životu i nakon fudbalske karijere, iskreno vjerujem da mogu pomoći ovoj ekipi. Priprema će biti specifična i mora započeti odmah, baraž utakmice su specifične i ne postoji garant uspjeha. Moramo igrati screm, karakterom, borbom i svi igači moraju dati više od 100 posto od sebe. To je jedina razlika između ekipa koje urade nešto i uspiju u svojim namjerema i onih koje podbace. Kvalitet ekipe u svemu tome malo odlučuje – izjavio je Milošević.

Osvrnuo se i na spisak igrača pozvanih za iduće dvije utakmice te naglasio da on nije pravio spisak, ali je tražio da bude proširen, te da nije ni konačan spisak.

– Plan mi je da ekipu vraćamo na sistem 4-2-3-1 i zbog toga su neka imena na ovom spisku. U ovom ekipa spava i moramo da je dobro razbudimo. Bit će bitno da doprem do igrača i proizvedem reakciju i pronađem motiv kod svih njih. Bez jasnog motiva je teško natjerati čovjeka da da više od 100 posto. Moramo pobijediti prvo sebe kako bismo mogli pobijediti sve druge – kazao je Milošević.

Istaknuo je da će sam otići sa kormila reprezentacije BiH ukoliko uvidi da nije pravi čovjek za taj posao.

Zeljković se osvrnuo i na Anela Ahmedhodžića, za kojeg je kazao da nije suspendovan, te se iz tog razloga i nalazi na spisku novog selektora i dodao da će kvalifikacije za EP ocijeniti tek nakon što završi baraž, a potom i rad svih zaposlenih i odogovrnih ljudi u Nogometnom savezu BiH.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button