SvijetZaštita okoliša

(FOTO) Zagađenje na vrhuncu glavni grad Indonezije osvaja nezavidnu titulu




Podaci IQAir, kompanije za praćenje kvalitete zraka, neumoljivo otkrivaju da je indonezijska prijestolnica Jakarta sada nositelj tužnog rekorda – postala je najzagađeniji među svjetskim metropolama.

U sjeni očaravajuće kulturne i ekonomske raznolikosti, Jakarta je zavijena u kritične razine zagađenja koje dani na ljestvicama ne pokazuju znakove slabljenja. Uprkos alarmantnim pokazateljima, vlasti se suočavaju s izazovima suočavanja s naglim porastom toksičnog smoga koji guši ovu živahnu urbanu arenu.

Analitičari upozoravaju da je zagađenje zraka, prepoznato kao krivac za sedam miliona preranih smrti svake godine, konačno dobilo pozornost koje zaslužuje. Ujedinjeni narodi ističu ga kao vrhunski prioritet u zaštiti okoliša i ljudskog zdravlja.

Indonesia's giant capital city is sinking. Can the government's plan save it?
Indonezijski glavni grad se guši u smeću, da li vladin plan može promjeniti trenutno stanje? Foto: National Geographic

Indonezijska prijestolnica, impozantna i nemirna, udružuje se s okolnim prostorima kako bi stvorila megalopolis od čak trideset miliona ljudi. Njezin mračni primat nadmašuje čak i najveće zagađene gradove poput Rijada, Dohe i Lahorea. Razina koncentracije sitnih čestica PM2,5 – tihe ubojice disanja – neprekidno udara alarmantne note i prepoznaje se kao sveprisutan problem.

IQAir, švicarska kompanija koja prati zagađenje, pohranjuje ove alarmantne podatke, svakodnevno osvježujući sliku o zagađenju u urbanim srcima.

IQAir Files FTC Complaint Against Consumer Reports Magazine | IQAir

Stanovnici Jakarta često udišu “nezdrave” količine PM2,5 čestica, koje duboko prodire u pluća i uzrokuju ozbiljne probleme s disanjem. Slike neonskih svjetala i usijanih prometnica skrivaju zagađivače koji postupno podrivaju kvalitetu života.

Urbane močvare Foto: Wikipedia
Urbane močvare Foto: Wikipedia

Predsjednik Joko Widodo otkriva planove za suočavanje s ovim tihim ubicom, smanjujući “teret Jakarte” i pripremajući se za premještaj glavnog grada na otok Borneo. Mreža podzemne željeznice, prema njegovim riječima, ima ključnu ulogu u ovim planovima, jer nudi nadu u smanjenje opasnih emisija.

Glasovi stanovnika zazivaju promjenu dok industrijski smog, prometna gužva i zagađenje iz elektrana na ugljen ostavljaju vidljive i nevidljive ožiljke na njihovim svakodnevnim životima i zdravlju.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button