BiHLifestyle

Dževad Jašarević: Jedan od posljednjih živućih Aščija u Bosni i Hercegovini (FOTO)







Aščiluk je počeo sa poslovanjem 17.05.1968. godine u Loparama gdje je otvoren prvi put. Nakon 4 godine poslovanja, Aščiluk je zatvoren u Loparama i  otvoren je u vlastitom objektu u centru Čelića gdje posluje i do danas.

Od osnivanja 1968. godine pa sve do ‘80tih godina, bio je restoran u privatnom vlasništvu, dok je početkom ‘80tih postao dio tada najvećeg lanca ugostiteljskih objekata u Jugoslaviji: UTOUR Vojvodina.
Vojvodina je u sklopu organizacije imala objekte u cijeloj Jugoslaviji, sa restoranima i hotelima u svim republikama.
Nakon rata 1992-1995. godine, Aščiluk ponovno nastavlja samostalno poslovati, sve do današnjeg dana, a to je ujedno i jedini period od 1968. godine do danas, kada nije radio.
Osnivač Aščiluka je Dževad Jašarević, koji je i vlasnik kompanije već 50 godina. Početkom ‘60tih godina, Aščija, kako ga danas svi znaju, započeo je sa izučavanjem zanata.
Prvobitno je učio zanat poslastičara u Srebreniku, a nakon završetka, krenuo je i izučavati zanat Aščije, zanata koje je danas skoro potpuno nestao. Dževad Jašarević je vjerovatno danas jedan od posljednjih živućih Aščija u Bosni i Hercegovini.
Zanat aščije, izučavao je u Sarajevu, u poznatim Aščinicima na Baščaršiji.
Nakon završetka školovanja za poslastičara i aščiju odlazi na školovanje u Beograd, gdje stiče konačno i zvanje kuhara.
Aščija je kreirao i vlastite recepte za hranu koja se služi u Aščiluku i to su recepti koji se koriste već decenijama. Recept za ćevape, po kojima je Aščiluk i najpoznatiji, također je njegovo djelo.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button