ArhivaU fokusu

BH građani za Kameleon javljaju kakvo je stanje u Irskoj













Mirsad Ademović, nam se javio sa informacijama iz Irske. Nadamo se da će za BH građane ali i za sve ostale koji su u toj zemlji biti što povoljnija u narednom periodu.

Irska vraća kinesku medicinsku zaštitnu opremu

Nakon što su neke od europskih zemalja odbacile komplete za testiranje koronavirusa i zaštitne opreme kineske proizvodnje rekavši da to nije standardno, jučer je i Irska Zdravstvena Organizacija (HSE) priznala da prva serija opreme PPE (Personal Protective Equipment) koja je stigla iz Kine “nije idealna”.

U poslednjih nekoliko dana Irska je domaćom avio kompanijom Air Lingus dopremila niz ogromnih pošiljki iz Kine, a planirano je obaviti sveukupno 60 avio letova. Međutim, kako piše Irish Mirror, u prvih nekoliko serija opreme koja je iz Kine pristigla na Irski otok uočena su neka pitanja koja ukoliko dođe do sljedećih pošiljki, trebaju biti riješena.

Glasnogovornik Zdravstvene Organizacije (HSE) rekao je: “Sve identificirano u prvoj pošiljci zaprimljenoj tokom ove sedmice vraća se nazad u Kinu. Neki elementi ove serije nisu idealni, i mogu se koristiti samo ako nije dostupan alternativni izvor.“

Glasnogovornik dodaje; “unatoč izazovima i volatilnosti na svjetskom tržištu, mi smo uspjeli osigurati značajnu sekundarnu liniju opskrbe kako bi osigurali dostupnost zamjenskog proizvoda ako i kada bude potrebno, među kojima se nalazi dio velike narudžbe iz Kine u vrijednosti od 208 milijuna eura.“

Irska na godišnjem nivou obično troši 15 milijuna eura na potrebe lične zaštitne opreme, ali zbog porasta broja oboljelih koji se očekuje u sljedećih dvije sedmice, Irska je bila prisiljena na obezbjeđivanje zaliha.

Dr. Emily O'Connor, predsjednica Irske asocijacije za hitnu medicinu, jučer je na RTE Radiu izjavila da se tokom sljedeće dvije sedmice očekuje povećanje broj oboljelih od COVID19 ” i da će se ogroman broj ljudi razboljeti, brzo i istovremeno. Dr. O'Connor upozorila je da će se tada irske bolnice suočiti sa pravom borbom jer će oko 5% svih pozitivnih slučajeva vjerojatno trebati kritičnu pomoć.

Glavni liječnik Dr. Tony Holohan jučer je rekao da je nacionalni tim za hitne slučajeve u javnom zdravstvu zabrinut zbog broja klastera posebno u staračkim domovima, jer je zabilježen najveći dnevni porast zaraženih kao i smrti.

Dr Cillian De Gascun, predsjedavajući stručne savjetodavne skupine za irsku zdravstvenu organizaciju (HSE), potvrdio je da je provedeno blizu 40.000 pojedinačnih pregleda od kojih je ukupan broj zaraženih 4.273, a preminulih 120, ali da su ograničenja zbog velikog broja testova uzrokovala kašnjenje u dostavi nekih rezultata. Također je rekao da problemi s opskrbom, koji pogađaju cijeli svijet, naravno podrazumijevaju prioritet hospitaliziranim pacijentima. Ali unatoč tome, HSE i dalje pokušava postići cilj od čak 15 000 testova dnevno.

Irski premijer Leo Vardakar je 2 aprila na press koferenciji priznao da se država nalazi u financijskim poteškoćama i da Irska kreće u recesiju, gdje je naveo da je to globalna recesija, ali se nada da će moći izbjeći eru štednje.

“Krećemo u recesiju ne samo u Irskoj, već to izgleda kao svjetska recesija. Kao otok koji je jako povezan sa svijetom, svjetska recesija će utjecati i na nas. Cilj je, ako imam bilo kakve veze s tim, da izbjegnemo ponovnu eru štednje iz 2008. godine.“

“U 2008. godini nismo imali izbora. U to vrijeme zemlja je bila izgubila sposobnost za zaduživanje i morala se ići do posljednjeg mjesta, a to su bili Međunarodni Monetarni Fond (MMF) i europska centralna Banka (ECB) i drugi. Vjerujem da ovaj put to možemo izbjeći jer je zemlja u snažnoj poziciji i ušli smo u ovu krizu s uravnoteženom ekonomijom, sa kontrolom javne potrošnje i sa dugom koji se smanjivao ali i s proračunskim suficitom i rezervama.“

U irskoj su od 12 marta zatvorene škole i fakulteti, a od petka 28 marta uvedene su pojačane restriktivne mjere. Restorani i pabovi ne rade kao i mnogobrojne firme. Svi otpušteni radnici i tj. koji su pogođeni COVID-om19, prijavljeni su na biro za nezaposlene, a odlukom ministarstva za socijalnu skrb, njihova primanja su uvečana za 80% od dosadašnjih.

Svi bosanskohercegovački građani u Republici Irskoj su za sada na sigurnom i nema potvrđenih informacija o njihovoj zaraženosti.

Mirsad Ademović
Dublin-Irska

UKOLIKO ŽELITE DA PODIJELITE SA NAMA INFORMACIJU, FOTOGRAFIJU, VIDEO, VIJEST PIŠITE  NAM NA redakcija@kameleon.ba ili na VIBER 062 222 442.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button