“Ova godina je bila dosta pogubna za maline, prvo što je snijeg kasno pao i uništio nam zaštitnu mrežu, a mraz je oštetio gotovo sve izrasle maline. Na kraju ove cijene koje se pojavljuju 1,50 KM za nas znače propast. S ovom cijenom sumnjam da možemo pokriti ulaganja, a sve je trošak, stajsko đubre, prihrane i zaštite koje smijemo da koristimo pa gorivo…. Napominjem da rad u malinjaku zaista iziskuje veliki trud, a samo 2-3 mjeseca kada je snijeg i mraz imamo pauzu. S cijenom od 3,5 KM maksimalna cijena satnice u malinjaku je 2 KM pod uslovom da se ne plaća radna snaga sa strane”, ističe Samira Kunovac.
Kunovci imaju registrovano poljoprivredno gazdinstvo, a uzgoj malina su počeli 2013. godine.
“Išli smo preko Caritasa, a kreditirao nas je Herbos, hladnjača u Ustikolini koja vrši otkup malina, s tim da kredit vraćamo kroz predaju malina. Kreditno smo se zadužili 3.300 KM i uz ulaganje naših novčanih sredstava, a bilo nam je neophodno blizu 5.000 KM. Sve poslove u vezi sa sadnjom i radom u malinjaku smo radili uz stručni nadzor Caritasa jer nismo imali nikakvog predznanja o malinama”, priča Samira.
“Pa opet smo bili zadovoljni do sada, osim što smo za prošlogodišnje predate maline morali čekati isplatu do aprila ove godine. U odnosu na rad i vrijeme koje se mora provesti u malinjaku, ne može se govoriti o nekoj ekonomskoj računici, ali smo primorani da na neki način ostvarimo dodatnu zaradu. U berbi malina angažujemo i našu djecu tako da naš malinjak površine 1.560 kvadrata uspijemo sami obrati. Pošto su kod nas maline polka, one počinju sazrijevati krajem jula i beremo sve do prvih mrazeva. Godine 2015. smo dobili certifikat da zadovoljavamo standarde i kvalitet za integralnu proizvodnju, gdje se sva tretiranja, prihrana i zaštita malina moraju strogo kontrolisati i moramo voditi dnevnik rada u malinama”, ističe Samira.
Maline su ovoj porodici značajan izvor prihoda, a osim toga bave se i plasteničkom proizvodnjom.
“Imam i plastenik od 100 kvadrata u koji sadim papriku za ajvar i paradajz. Pravim pekmez od slatkih jabuka i pekmez od zukve koji je veoma tražen proizvod”, kaže ova vrijedna domaćica.