Tuzla

HISTORIJSKI DAN ZA TUZLU: 4. APRIL, dan kada je Tuzla pružila otpor neprijatelju!







Danas se navršavaju dvije i po decenije otkako je tadašnja Skupština opštine Tuzla, na svojoj trećoj hitnoj sjednici, donijela Odluku o pružanju organiziranog otpora neprijatelju koji je napao BiH.

U znak sjećanja na dane kada su sačuvani sloboda i dostojanstvo građana, Udruženje pripadnika policije 1991-1995 godina ”4. april Tuzla” jučer je održana press-konferencija i svečana sjednica.

Možda će Vas zanimati i:

Početku i kulminaciji događaja te 1992. na području Tuzle prethodili su neuspješni pregovori neprijateljske vojske i opštinske vlasti u kojima joj je nuđena autonomija, te naposlijetku prijećeno ratom. I bez jalovih pregovora, bilo je jasno šta se sprema. Arkanovi Tigrovi već su prolili krv nedužnih Bijeljinaca i sa nalogodavcima budućih zločina razmijenili mišljenja na okupiranom terenu. Za prva zlodjela saznavalo se od prognanika koji su upravo u Tuzli pronalazili spas.

”Vijećnici Skupštine opštine su 4. aprila donijeli odluku da ne prihvataju nijednu paravojnu formaciju, bez razlike da li se radi o bošnjačkoj, hrvatskoj ili srpskoj strani. Jedina mogućnost koja je tada zakonski bila moguća to je bila rezervna policija”, rekao je ratni načelnik Tuzle Selim Bešlagić.

U to vrijeme u Tuzli je u rezervni sastav policije bilo angažovano 4.000 građana naoružanih lovačkim puškama i drugim improviziranim oružjem.

”Veza između vlasti i građana – ta veza između mjesnih zajednica, rezervne policije i policijskih organa je nešto što je nevjerovatno u sadašnjim uslovima i koja će se sigurno proučavati kako je bilo moguće u takvom nevremenu da tako nešto funkcioniše”, dodao je Bešlagić.

Ratni načelnik Tuzle istakao je činjenicu da je Radio Tuzla tada imao program 24 sata, donoseći informacije iz svake od mjesnih zajednica. Istakao je i značaj 2. korpusa Armije BiH koji je ostao neukaljan genocidnim radnjama, ponosan na činjenicu da, kada se svima dešavao raskol po nacionalnim i vjerskim šavovima, Tuzla je osim svoje slobode odbranila i svoju multietičnost po kojoj se i danas prepoznaje.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button