BiHVijesti

Počelo suđenje Arminu Berberoviću: “Nije riječ o nesretnim okolnostima”

Ubistvo Alme i Azre










SUĐENJE – Čitanjem optužnice Tužilaštva Kantona Sarajevo danas je, pred Kantonalnim sudom Sarajevo, počelo suđenje Arminu Berberoviću zbog krivičnog djela “Teška krivična djela protiv sigurnosti javnog prometa”, u vezi sa krivičnim djelom “Ugrožavanje sigurnosti javnog prometa”.

Berberović je, podsjetit ćemo, u saobraćajnoj nesreći koju je prouzrokovao pod dejstvom alkohola i amfetamina te vožnjom bez vozačke dozvole, usmrtio dvije mlade doktorice Azru Spahić i Almu Suljić, dok je sestra ubijene Alme Edina zadobila lakše tjelesne povrede.Pred Kantonalnim sudom u Sarajevu danas je, čitanjem optužnice, počeo dokazni postupak u ovom predmetu.

Možda će Vas zanimati i:

Tužiteljica Iva Kurilić je pristupila čitanju optužnice kojom se Berberović tereti da je činjenjem dva teška krivična djela ugasio dva mlada života. Osim toga, Kurilić je u više navrata naglasila da nije riječ o nesretnim okolnostima, već o događaju koji je Berberović izazvao prethodno kršeći zakon i čineći krivična djela.

Dakle, kako se navodi u optužnici, 26. maja 2023. godine oko 23:30 sati u ulici Maršala Tita, svjestan da grubim kršenjem zakona može ugroziti sigurnost ljudi u saobraćaju, pod dejstvom alkohola i amfetamina i bez važeće vozačke dozvole, Armin Berberović je upravljao automobilom marke “Mercedes”.

Prekomjernom brzinom, neobrativši pažnju na pješakinje koje su prelazile ulicu na zeleno svjetlo za pješake, na raskrsnici ulica Maršala Tita i Dolina udarom automobila je odbacio na trotoar Azru Spahić i Almu Suljić.

Za Azru Spahić je uslijedila neposredna smrt na licu mjesta zbog teških ozljeda koje je zadobila, dok je Alma Suljić na licu mjesta zadobila teške tjelesne povrede opasne po život kojim je mjesec dana kasnije podlegla.

Lakše tjelesne povrede je zadobila Almina sestra, Edina Suljić.

Nakon čitanja optužnice, Berberović je rekao da je razumio sve tačke po kojima je optužen.

Tužiteljica Kurilić je, također, kazala da je optužnica pročitana nakon utvrđene i opsežne istrage te naglasila da tom prilikom nije naišla niti jedan dokaz koji bi išao u korist optuženom Berberoviću. Osim toga, tužiteljica je istaknula da je riječ je događaju kao posljedici krivičnih djela u kojem su ugašena dva mlada života i dodala je da se u ovom slučaju ne može koristiti izraz “saobraćajna nesreća” ili “nesreća” jer je Berberović svjestan da može dovesti u opasnost druge, sjeo za volan automobila.

Ona je, potom, dodala i to da su te večeri bili idealni uslovi za sigurnu vožnju koja se nije dogodila.

“Naše doktorice ništa ne može vratiti, ali mi možemo dokazati i dočekati pravdu”, zaključila je tužiteljica Kurilić.

Sudija Jasenko Ružić zakazao je nastavak glavnog pretresa za 7. februar s početkom od 13 sati.



Izvor
klix.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button