KulturaU fokusu

10 filmskih naslova koje trebate pogledati ako još niste (VIDEO)










Od klasika, starih, novih, komedija, drama pa do glazbenih filmova – ovo su oni koje obavezno morate barem jednom u životu pogledati!

Like Crazy, Kao Ludi

Kada se britanska studentica (Felicity Jones) zaljubi u svog američkog kolegu Jacoba, njih se dvoje otisnu na strastveno putovanje koje će im promijeniti živote, a koje se prekine kad ona prekrši uvjete svoje vize. Film istražuje kako se par suočava sa stvarnim izazovima zajedničkog i razdvojenog života.

Reality Bites

Film donosi priču o dvadesetogodišnjacima koji se suočavaju sa životom i stvarnošću po završetku studiranja. Winona Ryder je ovom ulogom još jednom potvrdila svoj status ‘it’ glumice tog doba, a uz nju su glavne uloge imali Ethan Hawke i Ben Stiller koji je film i režirao.

Dead Poets Society, Društvo mrtvih pjesnika

Stidljivi Todd Anderson (Ethan Hawke) postaje đak koledža u srcu Nove Engleske koji školuju buduću elitu Amerike. Svi profesori ove prestižne škole su stroge osobe, lažni autoriteti koji se strogo pridržavaju pravila. Svi osim jednog – profesora književnosti Johna Keatinga (Robin William), nekonvencionalnog čovjeka punog entuzijazma, originalnih ideja i inspiracijskih stihova, jedinog profesora na koledžu koji vjeruje da riječi i ideje mogu promijeniti svijet. Ljubav profesora Keatinga prema literaturi, posebno prema poeziji, pokreće učenike na putovanje koje vodi do samoostvarenja.

Inspirirani njegovim predavanjima, grupa mladića predvođena Toddom Andersonom osniva “Društvo mrtvih pjesnika”, klub nastao po ugledu na istoimeni kome je Keating pripadao kao učenik. Ohrabrenja profesora Keatinga snažno utječu na Todda Andersona, toliko da polako pobjeđuje svoju stidljivost i strah od javnih nastupa. Toddov cimer Neil (Robert Sean Leonard), pod utjecajem profesora otkriva strast prema kazalištu i uključuje se u rad na pripremi Shakespeareova komada. Međutim, kada Neilov otac otkrije da se njegov sin zanima za kazalište, zabranjuje mu da glumi u predstavi. Stvari polako izmiču kontroli, a sudbine ovih mladića i njihovog profesora zauvijek se mijenjaju…

Little Miss Sunshine

Duhovita, zabavna i kaotična priča koju su na filmsko platno 2005. pretočili redatelji Jonathan Dayton i Valerie Faris po scenariju Michaela Arndta. Film na ležeran način secira obiteljske odnose koji do izražaja dolaze tijekom putovanja u žutom kombiju kojim voze malenu Olive koju tumači Abigail Breslin na izbor za Malu miss Amerike. Još od 2006. do danas ne prestaje nasmijavati svojom iskrenošću. Ovaj film jednako voli i publika i kritika, a idealan je za obiteljska druženja.

The Help, Tajni život kućnih pomoćnica

Skeeter (Emma Stone) je djevojka s juga koja se vraća s fakulteta odlučna da postane pisac. Okreće živote svojih prijatelja i mali Mississippi naopačke kada odluči intervjuirati crnkinje koje su provele svoje živote brinući za istaknute južnjačke obitelji. Aibileen (Davis) je Skeeterina najbolja prijateljica, domaćica, koja se na užas njenih prijatelja u usko povezanoj crnačkoj zajednici usudila progovoriti prva. Unatoč tome što njihovo dugotrajno poznanstvo visi u zraku, ona i Aibileen nastavljaju suradnju, a uskoro dolaze i druge sumještanke koje žele ispričati svoju priču…

Into the Wild

Istinita priča o smislu života. Mladić kojemu u materijalnom smislu ništa ne nedostaje. On ipak odluči svoju ušteđevinu koja nije mala pokloni u dobrotvorne svrhe. On odlazi upoznati samoga sebe, izvan sustava, izvan civilizacije. Ovog odvažnog mladića utjelovio je Emile Hirsch i prenio vrlo snažnu poruku. Glazba Eddija Weddera, ogromno prostranstvo, neizvjesnost i odmor od hollywoodskog sjaja kroz ogoljenu ljudsku prirodu miješa osjećaje zabrinutosti i straha, a druge strane odvažnosti i mirnoće.

The Graduate, Diplomac

Dvije godine prije filma, 1963., objavljena je istoimena knjiga autora Charlesa Webba. Iako je knjiga uživala veliku popularnost, film je doslovno rasturio i postao jedan od klasika američke filmografije. Dustin Hoffman i Anne Bancroft zajedno s ikoničnim soundtrackom Simona i Garfunkela jednostavno su zajedno jači i impresivniji od knjige.

An Education, Sve o jednoj djevojci

Ovu priču o životu režirala je Lone Scherfig prema scenariju proslavljenog britanskog autora Nicka Hornbyja (poznat po romanima i filmovima High Fidelity, About a Boy), a u glavnim ulogama pojavljuju se dobitnica Oscara Emma Thompson, Olivia Williams, Carey Mulligan, Peter Sarsgaard i Alfred Molina.

Jenny (glumi ju Carey Mulligan) vrlo je bistra 17-godišnjakinja koja srednju školu koju pohađa prolazi s odličnim uspjehom i intenzivno se priprema za Sveučilište u Oxfordu. Međutim, uskoro će upoznati mnogo starijeg Davida (glumi ga Peter Sarsgaard) s kojim će započeti burnu ljubavnu vezu, shvatiti da se nije samo zaljubila u njega, već i u njegov stil života pa će snovi o pohađanju Oxforda biti brzo zaboravljeni. Ipak, otkrit će da David nije toliko savršen koliko se čini na prvi pogled, a strašna tajna koju on čuva pogodit će ju više nego što se i sama mogla nadati.

Office Space, Kako dobiti nogu

Peter Gibbons (Ron Livingston ) je kompjuterski programer koji radi za Initech u Houstonu. Svaki dan on, njegov prijatelj Samir (Ajay Naidu) i Michael Bolton (David Herman) trpe beskrajna poniženja i uvrede na svom bezdušnom radnom mjestu od svog bezdušnog šefa, Billa Lumbergha (Gary Cole). Za Petera, zarobljenog u sićušnom stanu papirnatih zidova opremljenom Ikeinim namještajem, svaki je dan gori od prethodnog – što znači da mu je svaki dan najgori dan u životu.

I još povrh svega, Initech je angažirao “stručnjake za učinkovitost” čiji je zadatak, u biti, podijeliti otkaze. Jednog petka navečer, Peterova uskoro bivša djevojka Anne (Alexandra Wentworh) natjera ga da ode na terapiju hipnozom kako bi smanjio količinu stresa. Međutim, dok je Peter pod hipnozom, terapist umre. S obziron na to da nije izašao iz hipnotičkog stanja, Peteru se otvori sasvim nov pogled na život. Ako ga nešto uzruja, on to samo ignorira i udalji se. U potpunosti je relaksiran i uživa u životu prvi put nakon dugo vremena.

To Kill a Mockingbird, Ubiti pticu rugalicu

Ranih tridesetih godina prošlog stoljeća u gradiću u Alabami mladi udovac, odvjetnik Atticus Finch (Gregory Peck), odgaja svoje dvoje male djece, kćer Scout i sina Jema. Atticus je poznat po svom poštenju i pravednosti, zalaže se za prava crnaca. Uskoro preuzima slučaj mladog crnca Toma Robinsona optuženog za silovanje i premlaćivanje bijele žene. Prihvativši ulogu Tomova odvjetnika, Atticus na sebe navlači bijes primitivne i mržnjom zadojene mase željne linča. Svjedoci Atticusove borbe za prava potlačenih su njegova djeca Scout i Jem koji tek stvaraju mišljenja o svijetu i o ljudima, a pravi uzor pronalaze u svom pravednom i moralnom ocu.

U filmu je debitirao Robert Duvall u ulozi susjeda Boa Radleya. Ukratko, riječ je o filmskom klasiku sa sjajnim glumcima i toplom pričom o životima malih ljudi koji zahvaljujući svojim postupcima postaju velikima.

Izvor: jabuka.tv



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button