SvijetVijesti

Putin: Zapad priprema napad na Rusiju, znamo kako su prošli oni koji su to pokušali










Predsjednik Rusije Vladimir Putin održao je veliki godišnji govor pred oba doma Parlamenta, državnim zvaničnicima, vojnim komandantima i vojnicima. Govorio je o ratu u Ukrajini, širenju NATO-a, ruskim nuklearnim kapacitetima, ali i o opadanju stope rođenih.

Putin je kazao da Zapad pokušava uništiti Rusiju i zaustaviti njen razvoj, te unijeti podjele i oslabiti.

“Takozvani Zapad sa svojim tako kolonijalističkim tendencijama nastoji ne samo obuzdati naš razvoj, već nas namjerava uništiti i iskoristiti naš prostor u bilo koje svrhe, uključujući Ukrajinu. Apsolutno su odlučni unijeti podjele među nas i oslabiti nas. Građani Rusije će braniti našu slobodu i nezavisnost. Samo od vas ovisi kako će naš put biti određen za budućnost,” kazao je Putin.

Putin je također rekao da će Rusija uzvratiti i “poraziti” NATO na njihovom vlastitom teritoriju protiv prijetnje širenja, za koje je upozorio da bi moglo izazvati nuklearni rat.

“Oni se pripremaju napasti naš teritorij i koriste najbolje moguće snage, najučinkovitije snage da to učine. Ali mi se sjećamo sudbine onih koji su pokušali izvršiti invaziju na naš teritorij i naravno da će njihova sudbina biti mnogo tragičnija od svega s čime bismo se mogli suočiti. Moraju shvatiti da i mi imamo oružje. Oružje koje ih može poraziti na vlastitom teritoriju i naravno da je sve to vrlo opasno jer zapravo može izazvati upotrebu nuklearnog oružja. Zar oni to ne razumiju? To su ljudi koji nisu prošli kroz teška iskustva. Oni su to zaboravili, ali mi jesmo kroz Kavkaski rat, na primjer, i sada u sukobu u Ukrajini,” rekao je Putin.

Putin je rekao kako vjeruje da je za Rusiju važno ojačati veze s arapskim zemljama i zemljama Latinske Amerike.

On je kazao da su ruske kompanije poslale milijarde u dobrotvorne svrhe u posljednje dvije godine i da stanovništvo podržava rat u Ukrajini.

Značajan dio govora je posvetio i “porodičnim vrijednostima,” u čijem je centru rađanje više djece i kako je naveo “umnožavanje naše multietničke nacije.”

Putin kaže da Rusija u sljedećih šest godina mora osigurati “stabilan rast” nataliteta, kako bi “poboljšala kvalitetu života” porodica.

Rekao je da ruska vlada ulaže goleme iznose u programe koji će smanjiti poreze porodicama i isplatiti majkama koje imaju više djece.



Izvor
Klix.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button