SvijetVijesti

Veliki protesti poljoprivrednika u Francuskoj: Jedna žena poginula










Francuski poljoprivrednici na traktorima i u kamionima proširili su u utorak blokade cesta, što je uzrokovalo mnogobrojne zastoje u saobraćaju i jedan smrtni slučaj, a sindikati pozivaju vladu da riješi njihove zahtjeve za nižim troškovima i manje regulacije.

“Nećemo ukinuti cestovne blokade sve dok premijer ne iznese jako konkretne prijedloge… Vrijeme za razgovore je završilo, vrijeme je za akciju,” rekao je čelnik sindikata Mladi poljoprivrednici Arnaud Gaillot.

Rastuće nezadovoljstvo, koje se prelilo iz susjednih zemalja, dolazi u trenutku kada se ubrzava kampanja za evropske izbore i prvi je veliki izazov za novog premijera Gabriela Attala.

Nekoliko sati nakon sastanka sindikalnih čelnika s Attalom u ponedjeljak navečer, novi konvoji traktora blokirali su tokom noći ceste, uključujući autocestu A7 na jugu Francuske.

“Dosta nam je ekoloških poreza,” pisalo je na jednoj cisterni koja je blokirala cestu, čiju su fotografiju prenijeli francuski mediji.

Jedno poginulo, dvoje teško povrijeđeno

Policija je objavila da je jedna žena poginula, a dvoje ljudi je teško ozlijeđeno kada se automobil zaletio u cestovnu blokadu u jugozapadnoj regiji Ariege.

“U ovom trenutku visokih napetosti, pozivam sve da budu mirni i razumni,” rekao je Arnaud Rousseau, lider sindikata FNSEA za radio RMC.

Francuski poljoprivrednici protestuju protiv cjenovnog pritiska trgovaca u maloprodaji koji žele smanjiti inflaciju te protiv strožih ekoloških propisa, što je izazvalo proteste širom Evrope.

“Spremni smo na sve, nemamo što izgubiti,” rekao je Josep Perez, demonstrant kojeg je intervjuisala BFM TV na blokadi u jugozapadnoj regiji oko Agena, gdje je promet na autocesti A62 poremećen od ponedjeljka.

Demonstranti u središtu grada Agena bacali su kivije na ured prefekta, po snimkama objavljenim na društvenim medijima.

Osjetljivo pitanje

Francuski predsjednik Emmanuel Macron strahuje od jačanja podrške među poljoprivrednicima za krajnju desnicu uoči izbora za Evropski parlament u junu.

Poljoprivredna politika oduvijek je osjetljivo pitanje u Francuskoj, najvećem poljoprivrednom proizvođaču u EU-u, gdje hiljade neovisnih proizvođača često organiziraju velike proteste.

Vlada je stavila prijedlog zakona o poljoprivredi na čekanje jer želi čuti predstavnike poljoprivrednika prije nego uključi dodatne mjere podrške sektoru.

Ali nakon što prvi razgovori sa sindikatima u ponedjeljak navečer nisu dali rezultata, poljoprivednici širom zemlje najavili su još protesta za ovu sedmicu.



Izvor
N1info.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button