BiznisU fokusu

U Tuzli održan prvi kviz iz oblasti saobraćaja: Srednjoškolci pokazali svoje znanje










Danas se 29.11.2019. održalo svečano otvaranje “Kviza znanja iz oblasti sigurnosti u saobraćaju i saobraćajne kulture”  u Bosanskom kulturnom centru Tuzla s početkom od 10:00 sati.

Na otvaranju je prisustvovalo oko 500 ljudi među kojima su bili učenici srednjih škola sa svojim profesorima i roditeljima, predstavnici vlasti i drugi gosti.

Možda će Vas zanimati i:

Na “Kvizu znanju iz oblasti sigurnosti u saobraćaju i saobraćajnoj kulturi” učestvovalo je 7 srednjih škola koje u svom sastavu imaju strukovna usmjeranja iz oblasti saobraćaja (vozači motornih vozila i tehničari). Svi učesnici kviza po školama imali su različite majice sa nazivom škole i stučnog usmjerenja i logom KVIZ ZNANJA. 

Ministarstvo trgovine, turizma i saobraćaja TK u partnerstvu sa Ministarstvom obrazovanja i nauke, Pedagoškim zavodom Tuzlanskog kantona, Ministarstvom unutrašnjih poslova i srednjim školama sa područja Tuzlanskog kantona organizovalo je „Kviz znanja iz oblasti sigurnosti u saobraćaju i saobraćajne kulture“

“Danas smo kroz edukativne radionice, prezentacije realizatora projekta, pokušali da dođemo do svijesti najmlađe populacije. Očekujemo u narednim godinama da ovo postane tradicionalna manifestacija sa ciljem povećanja sigurnosti u saobraćaju kako bi došlo do smanjenja saobraćajnih nezgoda, da se bude što pažljiviji i da se poštuju saobraćajna pravila. Jako sam zadovoljan sa kompletnom manifestacijom, a tu mislim i na tehničku organizaciju i na veliki broj odaziva djece. Organizacija je bila na zavidnom nivou.” istakao je Nenad Lukanović, pomoćnik ministra za saobraćaj Vlade TK.

Na takmičenju je učestvovalo ukupno 11 timova (44 učenika) koji su predstavljali 7 škola na nivou TK, a to su: JU Mješovita srednja saobraćajna škola Tuzla, JU Mješovita srednja škola, Banovići, JU Mješovita srednja škola,Doboj Istok, JU Mješovita srednja škola, Gračanica, JU Mješovita srednja škola «Hasan Kikić», Gradačac, JU Mješovita srednja elektro-mašinska škola, Lukavac, JU Mješovita srednja škola, Srebrenik. 

U finale su ušli JU Mješovita srednja elektro-mašinska škola, Lukavac, JU Mješovita srednja škola, Gračanica, JU Mješovita srednja saobraćajna škola Tuzla.

Pobjedu su odnijeli JU Mješovita srednja škola, Gračanica, i osvojili su Prenosivi pehar za 1 mjesto (pehar koji će da bude prenosiv iz gudine u godinu za pobjednike). Ostali takmičari dobili su diplome i zahvalnice za svoje prisustvo takmičenju.

Glavna nagrada za sve učesnike kviza je stručno-edukativna ekskurzija u Sarajevo (obilazak firme doo Centrotrans).

 “Kviz je bio dobar. rezultat koji smo postigli, prvo mjesto bilo je otprilike očekivano, zato što i ja i moja ekipa dosta smo se trudili oko toga. Konkurencija je bila jaka, svaka čast svim učesnicima. Danas smo mnogo toga naučili iz ovog kviza i prezentacija koje su se održale. Pobjeda i nije toliko bitna, koliko nam je cilj bio da se nešto nauči iz svega ovoga. Sve same pozitivne reakcije od samog početka pa do kraja kviza.” rekla je učenica pobjedničke škole Edna Hasanović iz JU Mješovite srednje škole, Gračanica,

Cilj ovog projekta je doprinos povećanju stepena sigurnosti u saobraćaju na Tuzlanskom kantonu kroz podizanje nivoa znanja kod srednjoškolaca o sigurnosti u saobraćaju, saobraćajnim pravilima, pravilima ponašanja u saobraćaju, saobraćajnoj kulturi i posljedicama nepoštivanja saobraćajnih pravila i propisa.

Kako bi se uticalo na smanjenje broja saobraćajnih nezgoda i povećanje sigurnosti djece i mladih u saobraćaju, a na djeci/mladima zanimljiv i motivirajući način, kroz edukaciju i takmičenje, ovaj projekat je podigao njihov nivo znanja o sigurnosti saobraćaja, saobraćajnim pravilima, pravilima ponašanja u saobraćaju, saobraćajnoj kulturi i posljedicama nepoštivanja saobraćajnih pravila i propisa.

Link za više informacija: http://kvizznanja.ba/

 



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button