Arhiva

Djeca u Berlinu dobijaju parkove za penjanje po drveću i pravljenje koliba od granja (FOTO)













Naučnici odavno znaju da je za razvoj dječije ličnosti veoma važan redovan kontakt sa prirodom.

Slobodna igra u prirodi razvija krupnu motoriku, vještinu procjenjivanja rizika i instinktivno razumijevanje kako svijeta prirode tako i društvenog ponašanja.

Međutim, djeca koja odrastaju u gradovima imaju veoma malo prilike za takvu igru. Priroda je u gradovima svedena na kultivisana igrališta, a i oni džepovi preostale “divljine” brzo se pretvaraju u unosne parcele za gradnju koje donose profit gradskim budžetima.

Možda će Vas zanimati i:

Međutim, da se protiv otuđenja gradske djece od prirode može boriti, dokazuje primjer Berlina. U četvrti Spandau nedavno je otvoren prvi od tri planirana parka prirode za djecu, u kome mališani mogu da rade sve ono što se nekada podrazumijevalo da djeca rade – da se penju na drveće, skrivaju u žbunju i skakuću po blatu.

Umjesto skupih rekvizita i specijalnih podloga za igralište, u ovom parku djecu očekuju samo rekviziti koje je stvorila priroda, što uopšte ne znači da se klinci odlično ne zabavljaju.

Projekat “uprirođavanja” gradskih četvrti pomno prate naučnici, kako bi se iskustva Berlina mogla primjeniti i u drugim gradovima širom Njemačke.

Priredila: Jovana Papan

Izvor: Child in the city

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button