BiHVijesti

Unaprjeđenje evidencije osoba sa šećernom bolesti u FBiH, Priručnik za softver ‘RegiZ’










Zavod za javno zdravstvo FBiH prezentirao je u Sarajevu Priručnik za softver ‘RegiZ’ namijenjen za registraciju i monitoring oboljelih u Federaciji BiH.

U suradnji sa Udruženjem građana, roditelja i prijatelja djece sa dijabetesom ‘Novi horizonti’ Tuzla akcent je danas stavljen i na unaprjeđenje evidencije oboljelih od šećerne bolesti u Federaciji BiH kao aktivnosti podržane od Ambasade Švicarske u BiH putem Projekta ’Unaprjeđenje evidencije o broju oboljelih od dijabetesa na području FBiH sa ciljem poboljšanja kvaliteta života oboljelih’.

Voditeljica Službe za zdravstvenu statistiku Zavoda za javno zdravstvo FBiH Šeila Cilović Lagarija naglasila je, na konferenciji za medije, da je Zavod razvio softversko rješenje ‘RegiZ’ za sve javne i privatne ustanove na području FBiH, a Priručnik bi trebalo da olakša zdravstvenim ustanovama popunjavanje i korištenje svih obrazaca u skladu sa zakonom i evidencijama u oblasti zdravstva.

Ističe suradnju sa Udruženjem ‘Novi horizonti’, uz podršku Ambasade Švicarske, u vezi izmjene i dopune prijave broja oboljelih od šećerne bolesti prateći pravilnike vezane za tu prijavu. Najavila je unaprjeđenje evidencija osoba oboljelih od šećerne bolesti.

– Preporuka, a i zakonska obaveza svih javnih i privatnih zdravstvenih ustanova, jeste da se koristi softversko rješenje Zavoda za javno zdravstvo FBiH – kazala je.

Kako je kazala predsjednica Udruženja ‘Novi horizonti’ Indira Bektić, prvi korak je bio konsultiranje stručnjaka, a posebno su ponosni i zahvalni federalnom Zavodu koji je u njima prepoznao ravnopravnog partnera u zajedničkom zalaganju da život oboljelih učine kvalitetnijim.

Prema njenim riječima, nova prijava oboljelih od šećerne bolesti koristit će se od početka naredne kalendarske godine. Prijavi je prilagođena i aplikacija, sofver je nadograđen a tu će biti podaci koliko ima oboljelih od svih tipova dijabetesa. Apelirala je i na pacijente da vode računa o tome da li ljekari popunjavaju te prijave, što je zakonska ali i moralna obaveza jer to omogućava pacijentima da dobiju potreban im lijek.

– U novoj prijavi oboljelih od šećerne bolesti su najsavremeniji načini liječenja. Uključene su inzulinske pumpe, senzori za kontinuirano i bezbolno mjerenje nivoa šećara u krvi i za prateće komplikacije. Ta prijava oboljelih od šećerne bolesti zadovoljava kriterije odnosno standarde, kojih se ljekari pridržavaju kad se radi o liječenju dijabetesa – naglasila je. Dodaje namjeru za dodatno unaprjeđenje te evidencije, da zdravstvena zaštita svih oboljelih bude jednaka na nivou svih kantona pa uskoro i na nivou države.

Sanela Ademović iz Ambasade Švicarske u BiH kaže da se Vlada Švicarske, kroz svoje programe, zalaže između ostalog, za smanjenje zdravstvene nejednakosti u BiH, ali i za racionalno trošenje sredstava kroz promoviranje zdravih načina života omogućavajući na taj način svima da uživaju jednaka prava i preuzimaju odgovornost za svoje zdravlje.

Pomoćnica direktora Zavoda za javno zdravstvo FBiH Aida Ramić Čatak naglasila je da se radi o posebno dizajniranom programu kojim su uvezane zdravstvene ustanove svih nivoa u učinkovitom, blagovremenom, tačnom sakupljanju podataka.

– Cilj je da, kroz implementaciju tog softversko-informatičkog rješenja, imamo pravovremene, tačne podatke koji se koriste za realnu sliku procjene vodećih problema i izazova vezanih za zdravstveno stanje stanovništva, ali i sve ono što nam je potrebno za definiranje promotivno-preventivnih intervencija kao i korektivnih mehanizama za unaprjeđenje zdravstvene zaštite – kazala je na konferenciji za medije u Zavodu za javno zdravstvo FBiH.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button