Kultura

FOTO Fascinantnom instalacijom “Think freedom” umjetnice Edine Selesković počinje Skopje Summer Festival










Fascinantna postavka pod nazivom „Think freedom – between today and tommorow“ američke umjetnice bosanskohercegovačkog porijekla Edine Selesković prije nekoliko dana krenula je put Makedonije. Nakon Ljubljane u kojoj je ova instalacija prethodno boravila, adresa iz koje će se svijetu poslati poruka mira je Skoplje.

Uz zvuke koje će proizvesti turski muzičar Omer Faruk Tekbilek na sceni Makedonske opere i baleta, potom koncerta Gradskog gudačkog orkestra danas počinje festival pod nazivom „Skopsko leto / Skopje summer“.  

Postavka koja ove godine vjerovatno plijeni najviše pažnje i koja je svoje mjesto našla duž cijele glavne ulice Makedonija u Skoplju je “Think freedom”, na koju svi mi trebamo biti ponosni. Upravo iz razloga što ona nosi najdublje poruke upućene cijelom svijetu.

„Think freedom – between today and tommorow“ instalacija je koja sa sobom nosi poruku koju svakim svojim djelićem, svakim ispisanim slovom i svakom skulpturom širi poruke mira, tolerancije, poruke slobode, zajedništva, ljubavi, ujedinjenja s ciljem spajanja mladih generacija sa nevjerovatnom snagom savremene umjetnosti. Instalacija je sastavljena od više hiljada stilizovanih ptica izrađenih pojedinačno od metala srebrne boje i postavljenih u impresivnoj formaciji jata.

Priznata njujorška umjetnica Edina Selesković zajedno sa mladim ljudima širom svijeta nastoji zajedno stvoriti umjetnički masterpiece i urbani spektakl, nastojeći povezati svijet kroz umjetničko stvaralaštvo.

„Skoplje je peti grad u kojem je postavljena instalacija, a nakon ovog će biti postavljena u Splitu, Rovinju, a potom u Berlinu, Budimpešti, Kopenhagen, Lisabon, Ekvador, Argentina, Japan, Australiji ..“, kaže ova umjetnica.

Projekat naše Edine Selesković duž ulice Makedonija je postavljen u impresivnoj formaciji jata i večeras će iz Makedonije poslati poruku svijetu da uvijek gledaju ka naprijed, ka boljoj i svjetlijoj budućnosti.

Na ovogodišnjem Skopskom letu će biti predstavljen bogat sadržaj koji će obuhvatiti 50 različitih kulturnih tačaka i izvedbi, a sutra će cijeli festival biti u znaku Slovenije i njihove divne kulture, te će biti obilježen Dan državnosti Slovenije i 25 godina od osnivanja diplomatskih odnosa između Makedonije i Slovenije.

Program festivala možete vidjeti OVDJE, a rad Edine Selesković možete pratiti na njenoj oficijalnoj Facebook stranici.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button