Vijesti

Hrvatska na nogama, premijer se obratio javnosti: Nepravda u Hagu!










Na hrvatskoj političkoj sceni nastao je haos nakon presuda “hercegovačkoj šestorci” te poslije smrti generala Slobodana Praljka koji je danas izvršio samoubistvo popivši otrov u haškoj sudnici.

Tim povodom, predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković obratio se medijima.

“Želim izraziti najdublje saučešće porodici Slobodana Praljka. Njegov čin samoubistva najviše govori o moralnoj nepravdi prema osuđenoj šestorici. Izražavamo žaljenje zbog današnje presude. Želim podsjetiti o pomoći i podršci Hrvatske Bosni i Hercegovini kada je bila suočena sa srpskom agresijom. Hrvatska je potpisala i washingtonski sporazum, potpisana je Splitska dekalaracija”, rekao je Plenković te dodao:

“Hrvatska vojska je spriječila ponavljanje genocida kao što se dogodio u Srebrenici. Oslobodili smo velik dio Bosne i Hercegovine čime je omogućen Daytonsko-pariški sporazum. Hrvatska je bila među državama koje su prve priznale BIH. Samostalnosti BiH ne bi bilo bez Hrvata.”

“Dio presude koji se odnosi na neuvažavanje žalbi šestorke je u cijelosti nepravedan i kosi se s povijesnom istinom i činjenicama. Švi oni koji su živjeli taj period znaju na koji način je izvršena agresija i otkud je dolazila”, zaključio je Plenković.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button