Tuzla

Tuzla: Dežurne ekipe i danas na raspolaganju građanima










Bez obzira na loše vremenske uslove, Bosanci i Hercegovci za proslavu praznika rada uveliko se pripremaju. Neki će dva dana odmora iskoristiti za putovanje, ali će većina njih 1. maj ipak proslaviti kod kuće, uz roštilj, ali ovoga puta pod nastrešnicom. Međutim, roštilj, puno  hrane i alkohola ponekad vam mogu pokvariti slavlje, pa ono vrlo često završi posjetom ljekaru zbog različitih tegoba.

„Što se tiče prvomajskih praznika pacijenti se ne prejedaju kao za novogodišnje praznike. Češće tu bude konzumiranja alkohola, posebno kod maloljetnika koji dosta piju, miješaju piće, tako se brzo opiju pa su prisutni poremećaji koordinacije, agresivnosti, vožnje auta u alkoholisanom stanju i to se često javlja tokom praznika, pa tako i za prvi maj.“ – kazala je Selma Mehačević, spec. urgentne medicine u Službi za hitnu medicinsku pomoć Doma zdravlja Tuzla.

Uz Službu hitne medicinske pomoći, koja će raditi po ustaljenom rasporedu i za prvomajske praznike, dežurne ekipe imat će i Profesionalna vatrogasna jedinica Tuzla. Iako požari za ovaj praznik nisu česti, vatrogasci će također raditi po redovnom rasporedu kako bi građanima bili na raspolaganju.

„Profesionalna vatrogasna jedinica mora biti odgovorna prema svojim građanima, bez obzira koji je to datum, baš kao što smo do sada bili odgovorni i efikasni.“ – rekao je Asmir Buljubašić, komandir Profesionalne vatrogasne jedinice Tuzla.

S pravima ili bez njih, mnogi će danas praznik rada ipak proslaviti, uglavnom okruženi svojim porodicama. U kući, na terasi ili ipak u prirodi, stručnjaci sve građane podsjećaju da danas ne jedu i ne piju mnogo kako im ne bi naškodilo, a ako se prilikom proslave raspali i roštilj, da pripaze i na okolinu.

RTV Slon



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button