BiH

Zaštita od isključenja električne energije: Još nije donesen ni nacrt Programa zaštite kupaca










Ne postoje jasni kriteriji i uvjeti za definiranje statusa ugroženosti. Nisu poznati izvori i obim sredstava iz kojih će se finansirati ovaj program. Ne postoje socijalne karte u FBiH. Izrada ovakvog programa osjetljiv i zahtjevan posao.

Iako je najavljivan, u Federaciji BiH do danas nije donesen Program za zaštitu ugroženih kategorija kupaca od isključenja električne energije. Kako nam je rečeno u Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije, donijeto je rješenje o imenovanju Komisije za izradu nacrta Programa za zaštitu ugroženih kupaca iz kategorije potrošnje domaćinstva u Federaciji BiH.

Možda će Vas zanimati i:

Udaljena područja

-Zakonom o električnoj energiji u FBiH utvrđeno je da Vlada FBiH donosi Program za zaštitu ugroženih kupaca kojim će se definirati aktivnosti koje se odnose na zaštitu ugroženih kupaca od isključenja električne energije kao i zaštitu kupaca u udaljenim područjima – pojašnjava nam Nermin Džindić, federalni ministar energije, rudarstva i industrije.

Prema njegovim riječima, izrada nacrta Programa još nije okončana zbog poteškoće na koje nailazi Komisija. Tu je i činjenica da ne postoje socijalne karte u FBiH.

Dodaje kako ne postoje jasni kriteriji i uvjeti za definiranje statusa ugroženosti. Zatim, da nisu poznati izvori i obim sredstava iz kojih će se finansirati program, te da je izrada ovakvog programa osjetljiv i zahtjevan posao.

Iz ovog ministarstva su podsjetili kako već postoje olakšice u plaćanju električne energije za najugroženije kategorije stanovnika, poput penzionera, te objasnili da subvencije postoje još od 2011. godine.

Subvencije za penzionere

Radi se o subvencijama za penzionere koji mjesečno ne potroše više od 268 kilovat sati, za što im se na računu može umanjiti maksimalno 5,5 maraka. To se odnosi za korisnike električne energije Elektroprivrede BiH Sarajevo.

Što se tiče onih koji su u djelokrugu Elektroprivrede HZHB, korisnici subvencije ne smiju potrošiti više od 348 kilovat sati, pri čemu im se iznos računa može umanjiti maksimalno za sedam KM.

Izvor: faktor



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button