Super Žene

HIDAJETA JARČEVIĆ MEHIĆ: Moja djeca su moj izvor pozitivne energije










Predstavljamo vam Hidajetu Jarčević, diplomiranu pravnicu i zaposlenicu Zavoda zdravstvenog osiguranja TK, tačnije šeficu poslovnice Srebrenik. Ova dama je i vijećnica u gradskom vijeću, te predsjednica Asocijacije žena SDA Gradskog odbora Tuzla i potpredsjednica BZK Preporod Tuzla.

Vaš početak ka uspjehu je izgledao kako…?

Moj početak bavljenja politikom je, kao i za svaku ženu koja se odluči na taj korak, bio neizvjestan i taj put mogu slobodno reći da je bio poprilično trnovit. Sama odluka da se ozbiljno bavim poslom koji je, u perspektivi naše sredine, obilježen kao muški, ženama u politici već na početku otežava priliku za uspjeh. Morala sam uložiti puno više truda i rada nego neke moje muške kolege, kako bi taj rad bio prepoznat.  Ja sam počela svoj put kao aktivan član, da bih u konačnici dospjela do liderskog mjesta na kojem me sačekalo puno više posla nego što sam mislila da mogu uraditi. Međutim, trud i rad uvijek donesu rezultat.

Zašto volite svoj posao?

Posao pravnika koji radim je profesija koju volim i za koju sam se obrazovala, te ga radim  sa zadovoljstvom. Međutim, moja pozicija vijećnice u Gradskom vijeću i predsjednice Asocijacije žena SDA GO Tuzla je druga priča. To je nešto do čega sam došla timskim radom, okružena prijateljicama i saradnicama, ženama koje razmišljaju slično kao i ja i koje vodi ista ideologija. Rado se družimo, razmjenjujemo mišljenja, raspravljamo i dolazimo do rješenja. To je jedan interaktivan odnos koji od nas zahtijeva toleranciju i dozu naklonosti i prijateljstva. Osjećaj jedinstva i zajedništva je nešto što me motiviše i ispunjava. Pokrećemo neke aktivnosti u kojima učestvuje i po nekoliko stotina žena. To je naša snaga i to je ono što ja volim u tom poslu.

Da li je dan dovoljno dug da uradite (privatno i poslovno) sve što planirate?

Prije svega želim kazati da je moja porodica mnogobrojna. Majka sam koja odgaja četvero, sada već odrasle, djece. Svi su dobri i primjereni studenti. Obaveze prema porodici su moj primarni cilj, a nesebičnu podršku u svemu tome pruža mi moj suprug. Izvesti “djecu na put”, učiniti ih dobrim ljudima, učiniti da kuću osjete kao dom, skuhati ručak, saslušati njihove probleme, strahove i dileme, učestvovati u njihovim radosnim trenucima, radovati se svakom položenom ispitu…pa to je veliki zadatak kojem sam maksimalno posvećena. Sve ostalo je posao koji radim za egzistenciju ili u drugom slučaju za sebe i društvo u kojem živim. Dan je zaista prekratak, ali i ispunjen pravim životnim vrijednostima.

Kako se opuštate nakon napornog i stresnog dana?

Moja djeca su zaista moj izvor pozitivne energije. Kafa na kraju dana, kolači koje neka od djevojaka napravi, neobavezan razgovor, ponekad smijeh do suza. To je “izvor” koji mi hrani dušu. Kao i svaka druga žena volim odlaske u kupovinu, šetnje, ispijanje kafe sa prijateljicama,  ali sve to neuporedivo manje doprinosi otklanjanju svakodnevnog stresa od ovih divnih momenata koje provodim u krugu porodice. Muž i moja djeca su u isto vrijeme i energija koja me pokreće, kao i moje utočište.

Životni moto?

Pobjeđuje nas samo ono čega se plašimo.

Svima nam ponekad zatreba savjet. Kome vi idete po savjet?

U zavisnosti od toga koji segment mog života i djelovanja je u pitanju, savjete prihvatam od meni bliskih ljudi. Uglavnom je to muž ili neki moji najbliži saradnici/e. Međutim, moram dodati da odluke najčešće donosim sama pogotovo kad su u pitanju lične dileme. Kao pravnik, na papir stavim “za” i “protiv” opcije i obično “presudim” po intuiciji što je opet odlika moje osobnosti.

Da li ste bili u situaciji da morate birati između karijere i porodice?

Na svu sreću, do sada sam uvijek uspijevala da uskladim poslovne i privatne obaveze. Moram priznati bilo je veoma teško, ali sam imala  dovoljno energije i neophodnu podršku kako bih uskladila sve što me interesuje i ispunjava.

Kako prihvatate kritiku na svoj račun?

Svako od nas, ubijeđena sam, bolje podnosi pozitivne nego negativne kritike. Ja se ne razlikujem od drugih po tom pitanju, ali poštujem slobodu mišljenja i slobodu izražavanja. Obzirom da se bavim javnim poslom ne izostaju pohvale, niti kritike.

Najemotivniji trenutak u životu?

Ima ih više, ali su bez konkurencije i bez sumnje rođenja mojih kćerki. Zadovoljna sam i sretna što ih imam.

Tri najvažnije stvari u životu?

Na prvom mjestu je svakako porodica, zatim slijedi zdravlje koje je svima nama itekako potrebno i na trećem mjestu ljubav, jer sve što radimo trebalo bi raditi s ljubavlju.

O čemu maštate?

Moram priznati da prije svega vjerujem u sve ono što radim. Moja je želja da žena u društvu dobije mjesto koje joj pripada. Da prava koja joj pripadaju ne budu samo deklarativna, nego i primjenljiva i ostvariva. Da žena u okruženju u kojem živimo ne bude tretirana samo kao ukras ili višak, nužno zlo koje “jači spol” mora ispoštovati zbog zakona ili javnog mnjenja. Živim za dan kad neću upoznati niti jednu ženu koja je zlostavljana i prinuđena da trpi zlostavljanje zbog nemogućnosti osiguravanja lične egzistencije. Dakle, želim  da svi zajedno radimo na tom planu, a  ne da  maštamo o stvarima koje su itekako bitne za normalno funkcionisanje našeg društva. Ako je ovo mašta, evo ja maštam….

Spadate li u gurmanske tipove? Koje je vaše omiljeno jelo?

Da, mogu reći da sam gurman. Volim lijepo pripremljena i ukusna jela, a kuhanje mi predstavlja zadovoljstvo. Preferiram domaću tradicionalnu kuhinju, ali rado eksperimentiram, obzirom da moji ukućani imaju interesovanja i prema „drugim“ kuhinjama. Imam više omiljenih jela, a izdvojila bih sarmu i sve domaće pite.

Da imate moć, kakvu biste promjenu napravili u BiH?

Bosna i Hercegovina je moja zemlja! Ja je volim  i drugu nemam! Učinila bih sve što bi doprinijelo boljem razvoju, napretku i prosperitetu, kako države, tako i svih građana ove zemlje koji ju doživljavaju kao svoju.

Na šta ste slabi?

Definitivno sam najslabija na bolesnu djecu. To je nešto što me rastužuje i čini da se osjećam nemoćnom. Slaba sam na ljudske nesreće bilo koje vrste.

Kada je žena najljepša?

Kažu da je ljepota u oku posmatrača.. Možda je ipak najljepša ona žena koja je zaljubljena, koja voli i koja je voljena. Takve žene zrače posebnom ljepotom.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button