BiH

Koronavirus je donijela krizu građanima, ne i političarima u BiH










Zbog epidemije koronavirusa izgubljene su hiljade radnih mjesta, a  izvjesno je smanjenje plaće u svim sektorima. Jedino plaće političara ostaju  iste. U nekim slučajevima i do osam puta su veće od prosječne. U vremenu krize njihova dobra volja je da li će se odreći dijela plaće u humanitarne svrhe.

Među najplaćenijim političarima  su članovi Predsjedništa Bosne I Hercegovine. Ipak, od člana Predsjedništva isplativije je biti državni parlamentarac. Njihova primanja su između 4.800 KM i 6.500 KM. Zastupnici i delegati u Parlamentu Federacije BiH zarađuju u prosjeku oko 3.500 KM, a poslanici u Narodnoj skupštini RS između 1.800 i 2.500 KM. Predsjedavajući Vijeća ministara BiH inkasira oko 5.000 KM, a ministri u Vijeću ministara od 4.500 KM do 4.900 KM.

Skupocjeni automobili, putovanja, troškovi reprezentacije, skupi mobilni telefoni i veliki računi samo su dio luksuza u kojem uživaju bosanskohercegovački političari. Koliko je politika unosan posao u Bosni i Hercegovini možda najbolje ilustruje činjenica da je BiH sa više od 150 političkih stranaka na samom vrhu kada je u pitanju broj osnovanih političkih stranaka u Evro



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button