Tehnologija

Ovo je nova Ford Fiesta, najnapredniji mali auto na svijetu!










Ford je u Kölnu predstavio novu Fiestu. Veća je i aktraktivnija od prethodnika, a uz hrpu tehnologije ističe se i crossover verzija pod nazivom Active.

Nova generacija veća je od prethodnika (7,1 dulja i 1,2 cm šira), a uz to nudi atraktivan dizajn i mnoštvo tehnologije. Ford je odlučio na pozornicu staviti četiri verzije: Titanium, ST-line, Vignale i crossover Fiestu Active. I dok prednji kraj i dalje zadržava klasične linije Fieste, stražnji kraj je u potpunosti izmijenjen. U Fordu su ovaj put odlučili postaviti stražnja svjetla horizontalno, a moramo priznati kako nova Fiesta izgleda poprilično skladno.

Posebna novost je gore spomenuta crossoverska verzija Fieste pod nazivom Active. Riječ je o Fiesti koja ima povišenu podnicu i plastiku u kombinaciji sa aluminijem na rubovima karoserije. Pretpostavljamo kako je ova verzija upravo rezultat sve većeg rasta popularnosti spomenutog tipa vozila.

Što se unutrašnjosti tiče, u oko prvo upada 8-inčni zaslon osjetljiv na dodir koji na ovako malom autu izgleda poprilično veliko. Uz doplatu je moguće dobiti i (prvi put u Fiesti) Bang & Olufsen muzički sistem koji će zadovoljiti i one najzahtjevnije. Uz to, u Fordu napominju kako je nova Fiesta najnapredniji mali auto na svijetu, što su potkrijepili činjenicama da nudi sisteme upozorenja na predstojeći sudar uz detekciju pješaka, adaptivni tempomat, automatizirano parkiranje, detekciju mrtvog ugla, sustav upozorenja promjene trake…

Što se motorizacije tiče, tu je 1,0-litreni turbobenzinac EcoBoost sa različitim razinama snage te novi 1,1-litreni trocilindraš sa 70 i 85 KS. Što se dizela tiče, ponudu čini 1,5-litreni dizelaš sa 82 i 120 KS.

Nova Fiesta kod nas stiže u junu iduće godine, a cijene ne bi trebale biti znatno izmijenjene u odnosu na prošlu generaciju…

Izvor: jutarnji.hr



Back to top button