Lifestyle

U Tuzli se danas obilježava “Svjetski dana multiple skleroze”










„Svjetski dan multiple skleroze“ je projekat svjetskog karaktera s ciljem skretanja pozornosti na ovo oboljenje za koje se još nema adekvatan lijek, niti se zna pravi uzrok. Brojna se istraživanja rade u smjeru poboljšanja kvaliteta života pacijenata koji boluju od ove bolesti.

Procjenjuje se da je stopa incidence u porastu iz godine u godinu, što dodatno stavlja na značaj informisanja o ovoj bolesti.

Povodom „Svjetskog dana multiple skleroze“ Udruženje studenata Medicinskog fakulteta u Tuzli u saradnji sa Udruženjem oboljelih od multiple skleroze TK i Klinikom za neurologiju UKC Tuzla, isplanirali su aktivnosti kojim bi obilježili ovaj datum, ali i skrenuli pozornost na bolest, te pomogli oboljelim kroz humanitarnu akciju.

Aktivnosti su usmjerene kako prema mladima (jer je to bolest koja se javlja u dobi od 20-40 godina), tako i  prema ostalim građanima, te oboljelim.

Planirana aktivnost je 30.05.2017. godine u terminu od 12-13h na Trgu Slobode, gdje će studenti Medicinskog fakulteta pored plesa, sprovoditi i javne preventivne zdravstvene programe mjerenja ŠUK, krvnog pritiska, te edukacija o multiploj sklerozi,

Glavni cilj projekta jeste da se omogući što bolji uslovi za oboljele od multiple skleroze, da se javnost upozna o ovom oboljenju i budemo dio programa korisnim za oboljele.



Back to top button