Valter Tuzlanski

Povećanje plate za 400KM u FBiH: Vlada računa, Čavalić (SBiH) tvrdi da je moguće










Fadil Novalić, premijer Federacije Bosne i Hercegovine, poručio je da će vlada ovog bh. entiteta na narednim sjednicama u parlamentarnu proceduru uputiti revidirane izmjene Zakona o dohotku.

Trenutno, kaže Novalić, Ministarstvo finansija na čelu sa Jelkom Milićević vrši računanja i nakon što sve bude precizirano biće poznato šta će biti upućeno parlamentarcima na usvajanje.

“Onaj koji se sjeća te klauzule u Zakonu o dohotku, sa 800KM neoporezivi dio će se popeti se na hiljadu. To su koraci u dobrom pravcu”, rekao je Novalić.

Iz Stranke za Bosnu i Hercegovinu zajedno sa Evropskim narodnim savezom navode da je su uputili svoje prijedloge. Šef kluba SBiH, Admir Čavalić je pojasnio o kakvim izmjenama se radi.

“Mi smo podnijeli dva prijedloga izmjena i dopuna zakona koji se tiču doprinosa i poreza na dohodak. Očekujemo da to ide u parlamentarnu proceduru i da na sjednici bude najranije u februaru. Ukoliko bi to prihvatila oba doma federalnog parlamenta, poslodavci u FBiH trebaju da povećaju plate do 400KM uz 11 posto plaćanja



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button