BiHTuzla

Tuzlak Armin Mujkanović završava sezonu nastupom na prestižnoj FIA CEZ trci na Avali










Nakon duge i iscrpljujuće sezone u kojoj se okitio titulom prvaka Hrvatske u brdskim trkama, Armin Mujkanović se sprema za svoju posljednju ovogodišnju trku. Biće to dvanaesti ovogodišnji nastup Tuzlaka što je izuzetno veliki broj takmičenja u jednoj kalendarskoj godini, u rasponu od svega šest mjeseci.

Takva sezona je iziskivala velika odricanja i velika prekoračenja planiranog budžeta. Tek što je okončao sezonu u Prvenstvu Hrvatske, Armin planira još jedan, posljednji nastup u 2022. godini. Riječ je o prestižnoj brdskoj trci na Avali iznad Beograda koju automobilisti nazivaju „brdskim Monte Karlom“.

Ohrabren izuzetno dobrim vremenima i formom prikazanom u Dubrovniku, tuzlanski automobilista će okušati svoju sreću u međunarodnoj konkurenciji u okviru FIA Šampionata Centralnoeuropske zone. To je drugi po razini brdski šampionat, a iznad njega je samo FIA EHCC (Šampionat Europe na brdskim stazama). Mujkanović je svoj premijerni nastup na Avali imao prošle godine kada je ostvario pobjedu u okviru svoje grupe, a ove godine je izazov znatno veći jer je i konkurencija u novoj grupi znatno jača.

Poučen iskustvom od prošle godine, Mujkanović nije gubio vrijeme i detaljno je spremio svoj automobil za konfiguraciju staze koja je jedinstvena u Europi. Iako je duga 3,9 kilometara, staza je izuzetno tehnički zahtjevna s velikim brojem krivina, promjena nagiba, a sve to dodatno komplikuje širina staze koja ne prašta ni najmanje greške. Ipak, Tuzlak je optimističan pred polazak na Avalu:

„Kada sam prvi put nastupio na Avali prošle godine, rekao sam sebi da ću se uvijek vraćati na ovu stazu kada god budem u prilici. Postojala je bojazan da ove godine neću moći nastupiti na Avali, međutim sve se ipak odvilo kako treba. Iako sam veoma umoran, ovo će biti treći uzastopni takmičarski vikend na kojem nastupam, za Avalu ću vrlo rado pronaći snagu i energiju da se borim za što viši plasman. Moj tim i ja zaista nemamo neku predstavu gdje bismo mogli biti. Postoje vremena od prošle godine postavljena s drugim, slabijim automobilom pa pokušavamo preračunati neko ciljano vrijeme koje ću „loviti“. Bilo kako bilo, moj veliki motiv je nastup u FIA CEZ šampionatu gdje ću svakako pokušati ostvariti što bolji plasman i izvući nešto više, kako iz automobila, tako i iz sebe.“, zaključio je Mujkanović uoči puta na finalnu trku njegove sezone.

Brdska trka Avala se vozi predstojećeg vikenda. U subotu, 15.10.2022. na rasporedu su treninzi, a u nedjelju, 16.10.2022. godine voze se dvije vožnje trke koje se sabiraju i nakon kojih ćemo znati konačni poredak ove slavne trke.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button