Lifestyle

Kako da učite strani jezik kada ste na odmoru










Odlazak na odmor je, ne samo prilika da se odmorite od posla, već i da se bavite aktivnostima koje vas zabavljaju i opuštaju. Pa zašto ne biste iskoristili priliku da učite strani jezik bez domaćih zadataka i klasičnih gramatičkih vežbanja? U najvećem broju slučajeva, promjena perspektive je upravo ono što vam nedostaje kako biste napredovali u učenju stranog jezika. Uz nekoliko praktičnih savjeta, pretvorite učenje u zabavu.

Odgledajte neki dobar film. Dok radite ili studirate, obaveze vam retko kada dopuštaju da odgledate neki novi film ili čak ponovo pogledate svoje omiljene filmove. Kada ste na odmoru, vremena je na pretek. Pronađite titlove na stranom jeziku koji učite i uživajte u konstruktivnom odmoru.

Možda će Vas zanimati i:

Konačno pročitajte dodatnu lektiru. Često ste frustrirani jer zbog privatnih i poslovnih obaveza ne stižete dodatno da čitate na stranom jeziku. Odmor je pravo vrijeme za to. Prije nego što odete na odmor, potražite od profesora materijal za čitanje prilagođen za vaš nivo znanja, tako da na odmoru možete da uživate u dobroj knjizi, služeći se stranim jezikom koji učite.

Komunicirajte sa strancima. Dok ste na odmoru, iskoristite vrijeme da aktivno komunicirate sa govornicima jezika koji nije vaš maternji. Razgovarajte o vremenu sa konobarom u kafiću, upitajte slučajne prolaznike kako da stignete do određenog mesta, iako već znate gde bi trebalo da idete, razmijenite koju riječ sa prodavačem u pekari ili samoposluzi. Svima njima će biti drago što ste se potrudili da se sporazumijete na njihovom maternjem jeziku i sigurno će vam izaći u susret.

Pogledajte predstavu na stranom jeziku. Kada ste na odmoru u stranoj zemlji, raspitajte se koje se predstave izvode u lokalnom pozorištu i zaputite se tamo. Iako možda nećete razumeti sve što glumci govore, mnogo toga ćete moći da zaključite na osnovu scenskog pokreta. Pored toga, doživjećete nezaboravno iskustvo za koje biste teško imali prilike u svojoj zemlji.

Vodite dnevnik ili pišite blog. Svakog dana napišite nekoliko rečenica o mjestu koje ste tog dana posjetili ili osobi koju ste upoznali. Ne samo da ćete vježbati pisano izražavanje na jeziku koji učite, već ćete sačuvati uspomene na provedeni odmor.

Šaljite razglednice. Kupite nekoliko živopisnih razglednica, napišite nekoliko redova o svojim aktivnostima i mjestu u kome provodite odmor, i pošaljite ih porodici i prijateljima. Čak i da ne razumiju, moći ćete da im detaljnije prepričate kada se vratite i na taj način ponovo doživite lijepe trenutke sa odmora.

Tweetujte, instagramujte. Čak i kada smo na odmoru, komuniciramo sa prijateljima putem društvenih mreža. Pa zašto onda ne biste postavljali objave ili slike uz komentare na stranom jeziku? Ne samo da ćete se zabaviti, nego će i vaši prijatelji osjetiti djelić atmosfere sa vašeg odmora, koju ćete na taj način podeliti sa njima.

 

Izvor: hocu.ba



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button