Lifestyle

5 stvari za koje inače nemamo vremena, guštajte u njima ovo ljeto










TRENUTNA situacija vjerojatno je i vama, kao i nama, daleko od idealne. Svi smo imali planove za 2020. godinu koji nam sad izgledaju kao znanstvena fantastika, a daljnje planiranje smo stopirali jer čak ni najveći stručnjaci svijeta ne znaju što nas još očekuje.

To ipak ne znači da ne možete planirati zabavu i opuštanje ovog ljeta. Izvucite najbolje iz trenutne situacije, ostanite pozitivni i guštajte u ljetu. U članku donosimo nekoliko aktivnosti za koje najčešće nemamo vremena ili ih stalno odgađamo. Neka ljeto 2020. bude ljeto kad ste ih konačno realizirali.

Možda će Vas zanimati i:

Kampiranje s obitelji

Ako vas je ova ideja oduvijek privlačila, no mislili ste da će zahtijevati puno vremena za planiranje i pripremu te ponešto odricanja zbog života u šatoru, iznenadit će vas koliko je jednostavno organizirati kampiranje. Prvo što će vam trebati jest šator, a oni najpovoljniji koštaju 300-tinjak kuna.

Ako maštate o tome da šator postavite na neku livadu ili plažu, moramo vam napomenuti da je u Hrvatskoj kampiranje regulirano, pa osim ako ne želite riskirati kaznu, nije preporučljivo da tu svoju maštariju ostvarujete. Umjesto toga izaberite neki od kampova koji se ionako nalaze u prirodi i na plažama. Gotovo svi kampovi u Lijepoj Našoj omogućuju vam postavljanje šatora, prikolice ili kampera.

Naša obala ispunjena je kampovima, a čak i ovog ljeta kad su cijene smještaja nešto niže nego inače, kampiranje je jeftinija opcija. Oni iz kontinentalnog dijela Hrvatske svoj šator mogu postaviti u nekom od kampova kod Karlovca i Zagreba ili u Slavoniji, Baranji, Hrvatskom zagorju i Međimurju.

Počnite pisati dnevnik

Poznato je da zapisivanje misli pozitivno utječe na naše psihičko zdravlje, no najčešće nemamo vremena za to. Ljeto i godišnji odmori pravo su vrijeme da date šansu pisanju dnevnika.

U posljednjih dvadesetak godina postoje istraživanja o pozitivnim učincima vođenja dnevnika u odrasloj dobi. Prilikom zapisivanja rukom aktivira se lijeva strana našeg mozga, poznatija i kao ona koja krije kreativnost i osjećaje. Kad se ona aktivira, dolazimo do novih informacija i saznanja o sebi, najčešće onih kojih dotad nismo bili svjesni.

Ako se odlučite na vođenje dnevnika, preporučuje se da ga pišete rukom i kemijskom olovkom, nikako na računalu ili raznim aplikacijama jer kad pišemo rukom spajamo svoju tjelesnu i psihičku djelatnost u jedno te si dopuštamo i pauze u procesu oblikovanja poruke.

Za početak, uzmite tjedan ili dva probnog perioda, a kako biste bili sigurni da ćete se posvetiti pisanju dnevnika, postavite si neka pravila, poput toga kad ćete, koliko i što pisati.

Dnevnik vam može pomoći da shvatite gdje se trenutno nalazite u životu, ali i kamo želite stići. I to potpuno besplatno.

Postanite koktel-majstor

Napravite ljetne koktele kod kuće, pozovite prijatelje i uživajte na terasi, balkonu, u dvorištu ili pored prozora. Možda najjednostavniji, a najpopularniji koktel kojim možete iznenaditi prijatelje jest mojito, kubanski koktel koji je postao planetarno popularan zahvaljujući Ernestu Hemingwayu, kojem je to bio jedan od omiljenih koktela.

Za njega će vam trebati:

6 svježih listova mente
60 ml đusa od limete
20 ml šećernog sirupa (možete ga napraviti miješajući šećer i vodu u jednakim omjerima)
59 ml ruma
malo limunovog praška

Pomiješajte sve sastojke, čašu napunite mrvljenim ledom te napunite čašu pićem. Po želji dodajte kriške limete.

Redovita tjelovježba

Savjetujemo vam da je uvrstite u jutarnju rutinu jer ćete je inače uvijek ostavljati po strani i zaboravljati. Osim toga, nema boljeg nego kad dan započnete bez stresa, dobrog raspoloženja i pod naletom energije, što će vam tjelovježba omogućiti.

Ideje za vježbe i motivaciju možete pronaći u online treninzima Marija Mlinarića koji su namijenjeni svim dobnim skupinama.

Pročitajte barem jednu knjigu

Ostatak godine i obveze koje vas vjerojatno očekuju ne ostavljaju puno vremena za čitanje pa izaberite barem jedan naslov po svom guštu i opustite se.

Među knjigama o kojima se ove godina najviše priča su Svjedočanstva, nastavak kultne Sluškinjine priče na koji se čekalo čak 34 godine. Ono što je za nas bitno jest da je roman nedavno objavljen u hrvatskom prijevodu, a odmah je postao jedna od najpopularnijih knjiga na našem tržištu.

Ako ste ljubitelj napetih trilera, knjiga Moja sestra, serijski ubojica odvest će vas u Afriku, u velegrad u kojem žive dvije sestre, od kojih je jedna, pogađate, serijski ubojica. No knjiga je otkačena i prepuna crnog humora te nudi odličnu zabavu.

Pripadate li ljudima koji non-stop razmišljaju, u sve sumnjaju i propitkuju ono što je drugima sasvim uobičajeno, za vas je jedna od najpopularnijih knjiga ove godine Kako manje misliti. Iako je knjiga objavljena tek nedavno, u kratko je vrijeme postala veliki hit. Doba korone i neizvjesnosti mnogima su ubrzali proces razmišljanja te je objavljena u idealno vrijeme.

Uz ove aktivnosti vaše ljeto bit će ispunjenije, a vaš život sretniji. Stoga je pravo vrijeme da ih pomalo počnete ubacivati u svoj raspored. I upamtite, najvažnije je da guštate!



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button