SvijetVijesti

U Beogradu četiri bebe preminule od velikog kašlja
Četiri bebe preminule su od velikog kašlja u Institutu za majku i dijete u Beogradu, jedno dijete je na respiratoru, što znači da je veoma ugroženo, a polovina oboljele djece od ove bolesti je hospitalizovana, piše Blic.rs.

“Nažalost, mala djeca, novorođenčad do četiri mjeseca mogu da razviju veoma tešku kliničku sliku, koja je kod nas završena smrtnim ishodom kod četiri djeteta,” rekao je jutros za RTS Vladislav Vukomanović, kardiolog i upravnik pedijatrijske klinike na Institutu za zdravstvenu zaštitu majke i djeteta Srbije “Dr. Vukan Čupić”.

Kako je dodao, jedno dijete je trenutno na respiratoru, što znači da je veoma ugroženo.

Možda će Vas zanimati i:

“Ima oko 70 djece sa velikim kašljem, polovina je hospitalizovana i ukazuje na porast djece sa teškom kliničkom slikom,” kaže Vukomanović.

Vakcina je jedini način da se bolest spriječi. Imunizacija je obavezna i počinje u drugom mjesecu života i ne treba da postoji bilo kakva brana za propisnu vakcinaciju djece, ističe Vukomanović.

“Ne postoji bolja odbrana od vakcinacije. Treba ispoštovati kalendar, kontraindikacije ne treba da budu brana za vakcinaciju kada je to propisano. Cijena je zašto su ova djeca umrla i zašto je ovoliki porast oboljelih sigurno je zbog nedovoljne vakcinacije starijih osoba,” kaže Vukomanović.

U EU je donijeta odluka da trudnice počnu da se vakcinišu posijle velikog kašlja, a u Srbiji se priča o tome da djeca dobijaju još jednu vakcinu nakon završene osnovne škole.

“Prisutan je bronhiolitis izazvan respiratornim sincicijalnim virusom. Zatim, to su mnogi drugi virusi koji mogu da izazovu upale pluća, bronhitise i bronhiolitise. I kod školske djece, nemali broj slučajeva, praveći vizitu u našem odeljenju Intenzivne nege, vidim djecu sa drenovima, školsku djecu koja imaju pneumokoknu upalu pluća sa izlivima ili čak i gnojnim izlivima i veoma teškom kliničkom slikom,” rekao je Vukomanović.Izvor
Klix.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button