Lifestyle

Provjereni savjeti: Kako da uvijek kupite najjeftinije avio karte













Kupovina avio karata može biti veoma iscrpljujuća – ne samo finansijski. Ipak, uz prave savjete izbjeći ćete stres, a vaš novčanik će vam biti veoma zahvalan.

1. Istražujte u tajnosti

Ako ste primijetili da cijene karata rastu dok se premišljate da li da ih kupite – niste ludi i nije vam se učinilo. Zahvaljujući onome što “cookies” u vašem pretraživaču pamte o vama, cijene će zaista rasti ukoliko više puta budete pretraživali istu rutu, jer je ideja da vas “zastraše” da se što prije odlučite za kupovinu, kako ne bi još poskupjelo. Rješenje za to je jednostavno – kada pretražujete karte, uvijek to radite u “incognito” ili “private” modu na browseru, jer ćete tako vidjeti najniže cijene.

Ukoliko koristite Google Chrome ili Safari, to možete učiniti tako što ćete istovremeno pritisnuti Ctrl, Shift i N, a za Mozilla Firefox i Internet Explorer prečica je Ctrl, Shift i P. Nakon toga će se otvoriti novi prozor, koji neće vući ništa od vaših povezanih informacija, a samim tim neće utjecati ni na cijene karata koje pretražujete.

Svaki put kada završite jednu pretragu, zatvorite incognito prozor, pa ga ponovo otvorite, jer će ovo resetovati “cookies” i krenućete ispočetka.

Incognito prozor

2. Tražite na najboljim lokacijama

Svi sajtovi koji vrše prodaju karata moraju da podignu cijene, kako bi uzeli procenat od avio-kompanija. Ipak, neki uzimaju manje, a neki više, pa tako recimo Expedia gotovo uvijek ima mnogo više cijene od ostalih. Zato je dobro da znate gdje treba da gledate.

Skyscanner je apsolutni favorit svih svjetskih putnika koji vode računa o svom budžetu. Ipak, jednako sjajan pretraživač, koji nekada daje i niže cijene karata jeste Momondo, zato uvijek provjerite na obje lokacije. Osim ovih sajtova, provjerite i šta u ponudi ima AirFare Watchdog, jer često nude takozvane “error fares” – cijene koje su toliko niske da vam je jasno da su posljedica tehničke ili (najčešće) ljudske greške, ali su avio-kompanije u obavezi da ih prodaju po toj cijeni, ukoliko ih neko uhvati dovoljno brzo; Kiwi će za vas napraviti najbolju kombinaciju letova različitim kompanijama, što često umije biti daleko jeftinije nego kada letite samo jednom do destinacije i natrag; JetRadar će uključiti i rezultate low-cost kompanija, što mnogi drugi pretraživači ne rade; Google Flights će vam biti dragocijen za datume letova, ali ne toliko i za cijene; AirWander je odličan ukoliko imate povezane letove i želite layover da pretvorite u stopover, odnosno da nekoliko sati pauze na aerodromu do slijedećeg leta produžite na više od 24h, kako biste mogli da uživate u gradu koji vam je usputna stanica.

Svakako, provjerite i “ručno” low cost kompanije koje lete iz BiH, ili okruženja, poput WizzAir i RyanAir, jer su rezultati koje tamo možete pronaći pravo blago. Npr. potpisnica ovih redova iz Budimpešte za Brisel letjela je Rajanerom za nevjerovatnih 2 eura!

Najbolje je da provjerite nekoliko pretraživača uporedo, pa da nađete najnižu cijenu za datume koji vam najviše odgovaraju.

3. Otkrijte najjeftiniji dan za letenje

Mnogi profesionalni lovci na jeftine karte tvrde da je utorak najbolji dan za putovanje, jer su tada cijene najniže – ali je istina da ne postoji najjeftiniji dan u sedmici za letenje. Često se desi da su odlazni letovi jeftiniji radnim danima, ali ni to nije uvijek slučaj. Najbolja strategija jeste da pregledate cijene za cijeli mjesec, pa da utvrdite koji dani su povoljniji. To možete učiniti tako što ćete otići npr. na sajt Skyscanner, unijeti grad iz kog planirate da letite i željenu destinaciju, potom odaberete “one-way” (čak i ako vam je potreban povratni let, učinite ovo, kako biste utvrdili koji dani su najjeftiniji), potom kliknite na “Depart”, a umjesto da precizirate datum odaberite “Whole Month”, a potom “Cheapest Month”. Onda kliknite na “Search flights” i gledajte kako se magija dešava pred vašim očima. Ovo ponovite i za letove natrag.

Pretraga na Skyscanneru
Pretraga na Skyscanneru Foto: Screenshot / Noizz.rs

4. Low-costeri su vam prijatelji

Kompanije koje posluju po low-cost principu nude vam značajno jeftinije letove od onih koji pružaju full-service. Ipak, ovo ima svojih mana – značajno manje prostora za noge (dakle, neće vam biti baš najudobniji let ikada, osim ako vam je prvi, pa nema konkurenciju), i nema “besplatne” hrane i pića u avionu, koji vam inače sleduju kod redovnih avio-kompanija.

Važno je da znate i sljedeće: provjerite da li ste doplatili prtljag, jer ako niste, moglo bi skupo da vas košta ako se sa koferom pojavite na aerodromu; pridržavajte se strogo limita za veličinu, težinu i broj dozvoljenog prtljaga – nemojte misliti da ćete se provući da ne platite, low-costeri na tome zapravo zarađuju i zahvaljujući tome mogu da vam nude karte po tako niskim cenama; čitajte sitna slova – neki prevoznici (recimo Ryanair) će vam debelo naplatiti ako ne odštampate svoju propusnicu za ukrcavanje.

U zavisnosti od toga u koju zemlju putujete, ovo su low-costeri čije bi ponude trebalo da pregledate:

* Europa

Vueling

Ryanair

Easyjet

Aer Lingus

Aigle Azur

Wow Air

Eurowings

Flybe

Norwegian Air (imaju sjajne cene za letove između Evrope i Severne Amerike)

Wizz Air

* SAD

Southwest

Allegiant Air

Frontier

Spirit Airlines

Sun Country Airlines

WOW Air

Jetblue i Porter nisu low-costeri, ali su im cijene karata povoljnije nego ostalim avio-prevoznicima, pa svakako pogledajte šta imaju u ponudi.

* Kanada

Flair Airlines

Swoop

Jetlines

Air Canada Rouge

WOW Air

Spirit Airlines

Od standardnih kompanija, Porter i Air Transat imaju najniže cijene karata.

* Australija

Jetstar

Tiger Air

Scoot

* Novi Zeland

Jetstar

Sa druge strane, Air New Zealand nije low-coster, ali su mu cijene karata i te kako povoljne.

* Azija

Air Asia

Tiger Air

Jeju Air

Jetstar

Hong Kong Express

Scoot

Peach Air

Spice Jet

Spring Airlines

Vietnam Airlines

Nok Air

T'Way Airlines

Vanilla Air

5. Bukirajte povezane letove za mnogo manje novca

Ukoliko putujete na dalje destinacije, koje podrazumijevaju presjedanje, često može biti jeftinije da te karte kupujete odvojeno i kod različitih avio-prevoznika, nego da uzmete ono što je u “gotovoj” ponudi. Ipak, važno je da imate u vidu jednu stvar – NIKADA ne bukirajte povezane letove sa kratkim vremenom između dva leta – lako se može desiti da zakasnite, a avion vas svakako neće čekati. Za kraće destinacije više od dva sata je poželjno, a za daleka putovanja neka bude još duže od toga. Bolje (i jeftinije) je da pijete kafu i šetate aerodromom nekoliko sati, nego da morate da kupujete novu kartu. Jedino ukoliko kupujete karte preko sajta Kiwi možete biti opušteni po ovom pitanju, jer vam oni garantuju da ćete stići na povezane letove, čak i kada letite različitim avio-kompanijama.

Izvor: Noizz.rs



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button