BiHVijesti

Odgođeno otvaranje restaurirane Baščaršijske džamije










Kako je navedeno u obavještenju, o novom terminu održavanja ceremonije otvaranja Baščaršijske džamije javnost će biti blagovremeno infromisana.

„U skladu sa Instrukcijama Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini za postupanje u slučajevima širenja koronavirusa i preporukama Kriznog štaba Federacije Bosne i Hercegovine te prateći razvoj događanja oko epidemiološke situacije u zemlji, Vakufska direkcija obavještava javnost da se planirano svečano otvaranje restaurirane Baščaršijske džamije zakazano za 21.03.2020. godine otkazuje do daljnjeg“, saopćeno je danas iz Vakufske direkcije.

Baščaršijska džamija je odlukom Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine 2006. godine proglašena nacionalnim spomenikom BiH. U toku ratnih djelovanja 1992.-1995. godine, Baščaršijska džamija je bila teže oštećena.

Imam Havadža Durak, po kojem ona i danas nosi ime, izgradio je džamiju s drvenom kupolom u srcu stare trgovačke jezgre na Baščaršiji 1528. godine, ali je ta kupola uništena 1697. godine kada je austrougarski princ Eugen Savojski do temelja spalio Sarajevo.

Izvor: Radio Sarajevo



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button