Sport

Zgrado moja, čađavu ti gredu: Zmajevi su pali, hoće li i treći tender?










Godina je 2015. mjesec novembar!

Nekadašnja zgrada Geodetskog zavoda na Alipašinom Polju bit će novo sjedište Nogometnog saveza BiH. Kada ćete se useliti u nove prostorije?

– Projektna dokumentacija bit će gotova do kraja novembra. Planirali smo da sve bude završeno do početka Evropskog prvenstva u Francuskoj. Dakle, do početka juna 2016. – kaže Elvedin Begić.

Ovo što ste upravo sada pročitali je odgovor Elvedina Begića, predsjednika Nogometnog saveza BiH na pitanje tokom jednog intervjua u novembru 2015.

Godina je 2016. mjesec april!

Na redovnoj sjednici Generalne skupštine Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine, održanoj danas na Ilidži, između ostalih tačaka dnevnog reda usvojen je ambiciozan plan o radu za 2016. godinu.

Prezentirajući plan rada, generalni sekretar NSBiH Jasmin Baković kazao je da u ovoj godini A-reprezentaciju očekuje početak kvalifikacija za SP 2018. godine u Rusiji, učešće kadetske U-17 reprezentacije na EP u Azerbejdžanu, start novog formata elitnog takmičenja – Lige 12, zatim useljenje Saveza u novu poslovnu zgradu, te usaglašavanje statuta saveza na svim nivoima. Godina će biti završena Izbornom skupštinom, planiranom krajem decembra.

Sjednici Skupštine, pored delegata, prisustvovao je predstavnik UEFA-e Thierry Favre.

Thierry Favre: Politika se više ne miješa u NSBiH i bh. fudbal, političari danas vode NSBiH

Favre je u svom obraćanju kazao da UEFA i dalje prati rad NSBiH, te da ga zabrinjava činjenica da postoji uplitanje politike u nogomet.

– Politika ne bi trebalo da ima ništa sa nogometom i ovom prilikom naglašavam da će UEFA i dalje pružati podršku rukovodstvu NSBiH, te podržavati sve nove projekte. Jedan od tih je i nova administrativna zgrada čije otvaranje je planirano do kraja ove godine – kazao je tada Favre.

Ovo što ste upravo sada pročitali je izvještaj sa Skupštine NSBiH održane u aprilu 2016. godine.

Prošlo je otada vremena mnogo, a zgrada Geodetskog zavoda zjapi prazna, a politika se više ne upliće u NSBiH, političari su sastavni dio NSBiH. NSBiH danas zaista liči na Vijeće ministara BiH. Begić se na posljednjim izborima, između ostalih, okružio predstavnicima HDZ-a, SBB-a, A-SDA…

A, gdje su političari, valjda je jasno da sa konkursima i tenderima teško ide. Uzima to očito Begiću i društvu iz NSBiH previše vremena, zato i trpi domaći fudbal, zato nam valjda reprezentacija i jeste na koljenima.

Ono što možete vidjeti na slici ispod je treći po redu raspisani tender za rekonstrukciju zgrade Geodetskog zavoda, koju je Savez kupio za oko 6 miliona KM, a koji je objavljen u Dnevnom avazu prošle sedmice. Zanimljivo, tender je objavljen u jeku priprema reprezentacije za odlučujuću utakmicu kvalifikacija za SP protiv Belgije.

Tender objavljen u jeku priprema za Belgiju

Kako nam je potvrđeno iz NSBiH ovo je već treći tender za isti posao. Prvi je objavljen još novembru 2015, a drugi u oktobru 2016. godine. Kompletan kvalifikacioni ciklus A reprezentcije za SP u Rusiju, obilježen je osim neuspjeha na travnjaku, i neuspjelim konkursima i tenderima.

Baš kao što je slučaj sa serijom neuspješnih konkursa za posao u Savezu, ni sa tenderima baš ne ide najbolje. Oba su oborena. Zašto, nismo uspjeli dobiti odgovor, iako smo uspjeli dobiti odgovornu osobu navedenu u tenderskom pozivu.

Nihad Hodžić

Nihad Hodžić, sekretar Izvršnog odbora NSBiH i v. d. stručnog saradnika za stadione i sigurnost u NSBiH, na naše pitanje koji je ovo po redu tender, kratko je kazao:

– Treći po redu.

Nakon našeg pitanja zašto su prethodna dva tendera oborena, Hodžić više nije želio razgovarati.

– Ne mogu vam ništa reći. Niste se najavili. Obratite se pres službi, poručio je Hodžić.

Nismo ni sumnjali da nam Hodžić može i smije išta reći. Ne zamjeramo mu. Znamo kakva pravila vladaju u NSBiH od dolaska Begića na njegovo čelo i kako prolaze oni koji se usude reći bilo šta javno, a što ne ide u prilog aktuelnom predsjedniku. Koji, usput, još nije našao za shodno da se oglasi nakon novog debakla reprezentacije i gubitka još jednih kvalifikacija.

Biće zanimljivo sačekati ishod još jednog u nizu tendera. Za razliku od prvog, u trećem pokušaju, posao rekonstrukcije zgrade Saveza razdvojen je na četiri LOT-a, što znači da bi posao mogle dobiti četiri kompanije, a ne samo jedna. Zato bi, s obzirom da u Savezu sjede predstavnici tri političke partije, ovaj tender mogao i uspjeti.

Ako je suditi prema onome što tvrde izvori bliski NSBiH, a s kojima smo razgovarali na ovu temu, na trećem tenderu po redu, sarajevska Unigradnja končno bi trebala imati najbolju ponudu. No, vidjet ćemo hoće li to zaista i biti tako.

 

 

 

Izvor: fokus



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button