BiHU fokusuVijesti

Stigla grupa pripadnika ISIL-ovaca u BiH koji su danas deportovani iz Sirije













Svi oni su uhapšeni na tlu Sirije i Iraka od strane sigurnosnih službi koalicije koju predvode američke snage.

Nakon što su zakoračili na tlo BiH svi odrasli muškarci su odmah uhapšeni. Jedan dio osoba će, kako saznajemo, biti prevezen u prostorije Tužilaštva BiH, dok će neki biti prevezeni u prostorije SIPA-e na kriminalističku obradu.

Na aerodrom su stigle i ekipe Hitne pomoći, kao i pripadnici sigurnosnih i obavještajnih agencija BiH.

Za sada zvanično nije poznat tačan broj osoba koji je danas deportovan u BiH, ali se prema nezvaničnim informacijama radi o ukupno 24 osobe.

Svi punoljetni muškarci su osumnjičeni za krivična djela organizovanje terorističke grupe u vezi sa krivičnim djelima protuzakonito formiranje i pridruživanje paravojnim ili parapolicijskim formacijama i terorizam.

Za žene i djecu su predviđene sigurnosne provjere uz utvrđivanje identiteta, te medicinski pregledi. Istom će biti podvrgnuti i muškarci koji su se borili na stranom ratištu.

Prema ranijim najavama žene i djeca bi određen period trebali biti smješteni u Delijašu kod Sarajeva, gdje se nalazi azilantski centar, nakon čega će biti pušteni kućama.

Pred BiH je ozbiljan zadatak deradikalizacije svih osoba koje se vraćaju sa stranih ratišta, dok je pred Sudom BiH da adekvatno kazni sve one koji su odlaskom na ratište prekršili zakon.

Izvor: Klix


Možda će Vas zanimati i:

Back to top button