BiH

Sve spremno za skokove sa Starog mosta u Mostaru, dolazi oko 40 takmičara iz regiona










Sve je spremno za tradicionalne 457. Visinske skokove sa Starog mosta u Mostaru koji će se održati u nedjelju, 30. jula s početkom u 16 sati, kazali su organizatori mostarske manifestacije zbog koje će najveći grad na Neretvi biti u fokusu javnosti.

Sa luka UNESCO-ovog spomenika u Neretvu će skakati oko 40 takmičara iz cijele regije sa ciljem da osvoji laskavu titulu šampiona mostarskih skokova koji bi trebali ući na UNESCO-ovu listu svjetske nematerijalne baštine.

Predsjednik žirija Alica Jakirović je danas u Mostaru kazao novinarima da će se skokovi, kao i inače, održati u dvije discipline, skokova na noge i skokova na glavu popularna “mostarska lasta” i to u dvije serije te da će svaki skok biti praćen pod budnim okom stručnog žirija.

Ovogodišnji žiri je formiran od veterana skakača, koji su učestvovali u višegodišnjim takmičenjima i osvajali nagrade u sastavu Irfan Milavić, Samir Zukanović- Lile, Semir Drocić i Branko Bogičević.

Predsjednik kluba skakača Lorens Listo je s ponosom kazao da će nakon više od 10 godina na skokovima sa Starog mosta nastupiti nova mostarska lasta te da se radilo o perspektivnom studentu FIT-a Ahmetu Stupcu, kojeg on lično trenira.

“Imao je malu povredu i čekamo kontrolni pregled kod ljekara, ali se nadam da će skakati ove godine. Nakon 10 godina imamo nekog iz Mostara da skače mostarsku lastu i to je veoma značajno za mostarske skokove,” naglasio je Listo.

Članica Predsjedništva Kluba skakača u vodu “Mostari” Adela Gosto je kazala kako će broj skakača biti poznat tek 30. jula u 13 sati kada prođu ljekarski pregledi svih učesnika.

Skakači dolaze osim iz BiH i iz Srbije, Crne Gore, Hrvatske i Slovenije. “Očekujemo da će kao i zadnjih godina biti 20 skakača na noge i 20 skakača na glavu,” kazala je Gosto.

Najavila je bogat popratni sadržaj kazavši kako će se i ove godine održati tradicionalna šlaufijada 29. i 30 jula u 13 sati te da je do sada već prijavljeno 10 ekipa, ali da će ih biti i više jer su prijave otvorene sve do samog događaja.

Gosto je zahvalila na podršci Grada Mostara koji pruža zadnje dvije godine podršku održavanju skokova sa Starog mosta jer su predstavnici gradske vlasti prepoznali njihov višestruki značaj za promociju Mostara i BiH.

Predsjednik Sportskog Saveza Grada Mostara Senad Kevelj je naglasio da su mostarski skokovi sastavni dio Starog mosta i skakača i da nisu samo takmičenje već da je to historija Mostara, Hercegovine i BiH.

Tradicionalni 457. Visinski skokovi sa Starog mosta u Mostaru održat će se u nedjelju 30. jula s početkom u 16 sati, uz direktan prijenos na Face TV-u, dok će spektakl ispod UNESCO-ovog spomenika uživo pratiti hiljade ljubitelja adrenalina iz BiH i dijaspore, kao i brojni gosti koji dolaze iz svih krajeva svijeta.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button