Lifestyle

Pozitivna priča: Vodenice, riječni biseri prošlosti













Ima nešto čarobno u tim kućicama na vodi što privlači pažnju, vraća nas u djetinjstvo i vodi u svijet bajki.  Da li je to zvuk mlina koji drobi žito, huk vode i klepetanje točka ili je to njihov topli izgled koji je kao srastao s krajolikom.  Kako god, vodenice nagrizene zubom modernog doba, industrije  i tehnologije, danas su samo nijemi svjedoci jednog vremena i jednog drugačijeg načina života.  Lijepe, kakve jesu, danas najviše privlače pažnju djeci i izletnicima ali i po kojem fotografu i slikaru. Ali nije prije bilo tako.

Na području mjesne zajednice Brda, u Srebreniku, mjestu prepoznatljivom po očuvanju tradicije, u prošlosti se nalazilo mnoštvo mlinova i vodenica koji su predstavljali mjesto okupljanja i zajedništva.

Gotovo da je svaka porodica u ovom mjestu imala svoju vodenicu, mlin na kojem su mljeli žito. Danas neke od njih su potpuno nestale, a neke se još opiru vremenu i predstavljaju značajan dio ovoga kraja.

Sa željom da očuvaju tradiciju, mlade djevojke iz Srebrenika, Dženana Pedljić, Elma Mujkić i Albina Pedljić pokrenule su inicijativu kako bi obnovile vodenicu u Brdima i time  i zaštitile ovaj objekat od zaborava. Željele su da budu inicijatorice nečega velikog, nečega što će bi zbližilo pripadnike prve i treće starosne dobi. Željele su staru vodenicu ponovo napraviti korisnom za stanovništvo, očuvati tradiciju i zbližiti mještane.

Podršku za svoju ideju  dobile su od Omladinske banke Srebrenik Fondacije tuzlanske zajednice koja je prepoznala unikatnost i vrijednost njihove inicijative. Realizacija projekta je trajala pet mjeseci, a okupila je nekoliko ljudi različitih dobnih skupina koji su se borili da njihova vodenica ponovo zaživi. Na samom kraju rezultati su bili odlični, vodenica se počela ponovo koristiti, a svi učesnici koji su radili na ovom projektu su se međusobno povezali, razmijenili znanje jedni sa drugima i stekli jako lijepe uspomene o kojima će sigurno još dugo pričati.

”Značaj jedne vodenice nikad neće razumjeti onaj ko nije barem jednom bio uz slap vodenice i čuo veličanstven huk vode, niko ko nije bar jednom vidio starca koji sa svojim unucima dolazi na vodenicu da  samelje brašno. Ne iz neimaštine, ili što ne zna da može kupiti već gotovo brašno, nego upravo iz navike, iz želje da oživi stara vremena i na mlađe generacije prenese tu tradiciju. ”-ističu mlade aplikantice iz Srebrenika.

Vjerujemo da će ovaj pozitivan primjer biti motivacija građanima Srebrenika da nastave sa realizacijom svojih ideja kako bi njihova zajednica bila ljepše i sigurnije mjesto za život.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button