BiznisLifestyle

FOTO: Novi brend “Ajna voda” u objektima širom TK













U Udruženju za trgovinu, ugostiteljstvo i turizam Kantonalne privredne komore Tuzla, održana je sjednicu Odbora Udruženja u proširenom sazivu.

Razgovaralo se o kvalitetu vode za piće, kada su u pitanju flaširane vode dostupne kupcima u trgovinama na području TK. Sa stručnog aspekta o ovoj temi je govorio Vedret Hukić, dipl. ing. tehnologije iz firme “Water-Chem” d.o.o. Tuzla, inače, stručni saradnik za poslove terenske dijagnostike, tretmana i injženjeringa vodnih objekata.

Istakao je u uvodnom izlaganju kako je zdrava voda izvor zdravog života i opstanka čovjeka na zemlji. Od ranije nam je poznato da voda čini oko 60% sastava organizma odraslog čovjeka, a kod novorođenih beba taj procenat iznosi i 90%vode. Zavisno od klimatskih uvjeta, optimalne potrebe našeg organizma za vodom su 3-5 litara dnevno.

Sa neželjenim gubicima u organizmu čovjeka se javljaju tegobe kao: glavobolja, manjak koncetracije pamćenja, poremećaj u radu bubrega, probavnog metabolizma i srca. Smanjenjem unosa vode u organizmu  dolazi do smanjenja volumena krvi koja hrani srce, mozak, mišiće, a prestanak unosa vode dovodi mnogo brže do smrti, nego neunošenje hrane.

Na zemaljskoj kugli 1,5 milijardi ljudi  uopšte nema čiste vode za piće. Kao saradnik na projektu novog brenda “Ajna” izvorska voda, govorio je i o njenim kvalitetima.

ajna 4

“U podnožju živopisnih ekoloških padina nadomak stare planine Majevice, geografskog rejona Rasovac grada Tuzle, odskora je aktuelan arteški prirodni izvor zdrave izvorske vode, novog brend imena ‘Ajna’. Izvorska voda ‘Ajna’ po svom ispitanom biohemijskom sastavu kationa i aniona svrstana je u balneo-hemijsku klasifikaciju i tip vode po EU normi kao: Natrijum-magnezijum-kalcijum hidrokarbonatna voda. Ovlaštena laboratorija Federalnog zavoda za javno zdravstvo je izdala certifikat kvalitete bio-hemijskog sastava ‘Ajna’ vode, kao zdrave i ispravne te se kao takva može poželjeti u svakodnevnoj konzumaciji za sve uzraste. Važno je pomenuti da se radi o isključivo prirodnoj izvorskoj vodi u čijem sadržaju su dokazani otopljeni minerali veoma korisni za stabilan organizam čovjeka. Ujedno, optimalna je koncetracija kalcija i magnezija pretežno u vidu hidrokarbonata i karbonata, što je sa medicinske tačke veoma značajno jer su izuzetno potrebni za koštano-mišićni sustav ljudskog organizma. Posebna pogodnost u vidu zdravstvene biohemijske ravnoteže se ogleda u efektu zdrave funkcije miokarda i krvotoka uopšte. Ispitivanja su pokazala da teških metala poput mangana praktično i nema, što posebno daje lijep okus i pitkost ‘Ajna’ vode, a optimalan sadržaj prirodnog fluorida je pogodan za zaštitni faktor koštanog sustava zubi i dentalne higijene. Relativno nizak sadržaj aniona sulfata dodatno čini ovu vodu poželjnom u svakodnevnoj konzumaciji, sa stanovišta normalnog rada bubrega i mokraćnih kanala. Treba istaći da ph vrijednost ‘Ajna’ vode u vrijednosti 8,30 kvalitetno pogoduje zdravom metabolizmu i želudačnoj funkciji”, istakao je inženjer Hukić.

ajna 5

Proizvodnju i punjenje “Ajna” vode potpisuje firme “City” centar Tuzla ,BCC Izvorište Tušanj.

“Veoma je važno istaći da je ovdje riječ o vodi proizvedenoj po EU standardima, pod nadzorom vrhunskih stručnjaka u postrojenjima od inoksa bez prisustva plastičnih materijala u procesu proizvodnje. Završni su svi radovi, obavljene sve aktivnosti vezane za probnu proizvodnju, punjenja i pakovanjima i raduje nas da možemo izjaviti da je naša voda već na policama u trgovinskim objektima”, izjavila je Samra Mujić Alibegović, direktorica firme “City centar” d.o.o. Tuzla, koja je odmah po izlasku vode na tržište, postala članica Kantonalne privredne komore Tuzla.

ajna 6

“Iskrene čestitke firmi ‘City centar’ Tuzla na hrabrosti i odluci da se krene u novi posao. Želim da firma vječno radi, posluje pozitivno a na nama iz ‘Golden toursa’ je da damo svoj skromni doprinost razvoju i podržimo distribuciju i potrošnju nove vode, da podržimo korištenje domaćih proizvoda. Raduje me da u Tuzli imamo ovako kvalitetnu vodu koja već na prvu konzumaciju potvrđuje sve nalaze analiza i što je o njoj rečeno. Ujedno, žao mi je što ovdje nisu predstavnici vlasti, što nema predstavnika resornih ministarstava, Grada, institucija koje zagovaraju kupovinu i korištenje domaćih proizvoda. Ovakvom jednom projektu je sada, u početnoj fazi, neophodna pomoć”, izjavio je Asim Bečić, direktor i vlasnik TA “Golden tours” Tuzla, član Odbora komorskog Udruženja.

ajna 7

“Moje iskrene čestitke firmi ‘City centar’ Tuzla, prije svega zbog odluke da se odmah učlani u Komoru i dobrodošli su u naše Udruženje. Raduje me da imamo priliku od danas konzumirati ovako kvalitetnu vodu, domaći proizvod domaće firme i zaslužuju sve pohvale, a ujedno i podršku. S tim u vezi, želim istaći da će kao znak podrške, vrlo brzo ‘Ajna’ voda biti na policama svih trgovina u lancu ‘Piemonte’ Tuzla”, izjavio je Kasim Selimović, predsjednik Odbora Udruženja za trgovinu, ugostiteljstvo i turizam Kantonalne privredne komore Tuzla te direktor i vlasnik firme “Piemonte” Tuzla”.

ajna 8

Predstavnici firme “City centar” Tuzla po učlanjenju u Komoru će biti aktivni članovi Odbora komorskog Udruženja, a u narednom periodu i redovni učesnik zajedničke sajamske postavke “Privreda TK”, koju Kantonalna privredna komora Tuzla organizuje za svoje članice na sajmovima u zemlji i inostranstvu. “Ajna” voda se osim u trgovinskim radnjama “Piemonte”, može nabaviti u trgovima “AD Trade” i “Euromaster” Tuzla.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button