Svijet

Dječak izbo biskupa u Australiji tokom prenosa uživo, čin proglašen terorizmom










Policija u Australiji proglasila je jučerašnji napad nožem na biskupa u crkvi u Sydneyju vjerski motiviranim “terorističkim činom”, prenosi BBC.

Šesnaestogodišnji dječak uhapšen je nakon što su biskup, svećenik i vjernici napadnuti tokom mise u asirskoj crkvi Krista Dobrog pastira.

Najmanje četiri osobe zadobile su povrede koje nisu opasne po život, rekli su iz policije. Povrijeđen je i napadač, a incident je snimljen u crkvenom prijenosu uživo i brzo je izazvao nelagodu među stanovnicima u predgrađu Wakeley.

Možda će Vas zanimati i:

Australska policija teroristička djela definira kao ideološki motivirana. Istraga je još traje, ali uvjereni su da se radi o vjerskom ekstremizmu.

Vlasti zasad odbijaju navesti vjeroispovijest napadača.

Eksplicitni videosnimci napada proširili su se društvenim mrežama, a stotine ljudi ubrzo su pohrlile u Asirsku pravoslavnu crkvu, koja se nalazi oko 35 km jugozapadno od središta grada.

Tamo su se gomile žestoko sukobile s policijom koja je čuvala crkvu u kojoj je napadaču i povrijeđenima pružena hitna pomoć.

Premijer Australije Anthony Albanese sazvao je hitan sastanak nacionalnih sigurnosnih agencija, nazvavši napad “uznemirujućim.”

“Mi smo nacija koja voli mir… Nema mjesta nasilnom ekstremizmu.” U želji da suzbije daljnje nasilje, pozvao je ljude da “ne uzimaju zakon u svoje ruke.”

Načelnica policije savezne države Novog Južnog Walesa (NSW) Karen Webb rekla je da su biskup i svećenik podvrgnuti operaciji te da mogu biti “sretni što su živi.”

Webb je rekla da je tinejdžer navodno uputio komentare biskupu dok je ovaj prilazio, a koji su bili religijski motivirani. Policija vjeruje da je cilj napada bio zastrašiti vjernike u crkvi i one koji su gledali prijenos mise. Napadač je djelovao sam i iako je “poznat policiji,” nije bio ni na kakvoj listi za praćenje terorizma. Navodni počinitelj podvrgnut je operaciji nakon što je zadobio povrede na rukama, a zasad nije jasno je li se sam ozlijedio ili u sukobu s vjernicima.

Lokalni mediji svećenika su imenovali kao oca Isaaca Royela, a biskupa kao Mar Mari Emmanuela. Zaređen 2011., biskup Emmanuel smatra se popularnom i kontroverznom osobom, a njegove su propovijedi imale milijune pregleda na društvenim mrežama.

Incident se dogodio samo nekoliko dana nakon što je nacija bila šokirana odvojenim i nepovezanim napadom nožem u popularnom trgovačkom centru u Sydneyu, u kojem je ubijeno sedmero ljudi.



Izvor
N1info.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button