BiH

Juni “podbacio”: U Neumu očekuju više turista u narednom periodu










Predsezona u Neumu, koja je ove godine počela sredinom aprila i nastavila se do polovine juna, bila je zadovoljavajuća s procijenjenih 10 posto više noćenja u odnosu na predsezonu 2015. godine.

I ove godine, kao i prošle, predsezonu su obilježile loše vremenske prilike, kao i mjesec ramazan koji se poklopio s početkom sezone u Neumu, što je uveliko utjecalo na broj gostiju.

“Juni je podbacio. Bilo je mnogo manje turista i posjetilaca nego prošle godine, a uzrok tome su i nepovoljne vremenske prilike koje su i protekli vikend uzrokovale nedostatak gostiju na moru”, rekao je direktor Turističke zajednice HNK Andrija Krešić.

Tek od ove sedmice u Neumu se očekuje turistički “bum” s obzirom na vremensku prognozu koja ide tome u prilog. Hoteli su popunjeni, a najavljen je dolazak još gostiju do kraja sezone, odnosno polovinom ili krajem augusta.

Zakon o turističkoj djelatnosti koji je suspendovan od jula 2014. godine i nepostojanje zakona o boravišnoj taksi donosi Turističkoj zajednici HNK kao i Federaciji BiH višemilionske gubitke.

Prema ovim zakonima svi vlasnici hotela i privatnih prenoćišta bili bi obavezni prijavljivati svoje goste, ali poslodavci su zadovoljni prihodima od masovnog boravka turista, kako domaćih, tako i stranih, nacrno.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button