Svijet

Narkobanda koju vodi Albanac u bananama švercala tri tone kokaina u Evropu










Policija je u Ekvadoru i Španiji uhapsila je 30 osoba osumnjičenih za pripadnost kriminalnoj organizaciji koja je pod vodstvom jednog Albanca pokušala prevesti morem 3,2 tone kokaina iz Južne Amerike u Evropu.

“Istovremeno je proveden 21 pretres prostorija u Španjolskoj i 56 u Ekvadoru,” priopćila je u utorak policija Španije.

Skupina je dopremala kokain iz Kolumbije, gdje se proizvodio, do luka u susjednom Ekvadoru. Odande ga je brodovima prevozila u španske luke poput Malage, Valencije i Barcelone. Droga je bila skrivena u kontejnerima s bananama.

“Ta je organizacija odgovorna za pokušaj uvoza najmanje 3,2 tone kokaina u Evropu,” navela je policija.

Skupina je u Ekvadoru imala šest trgovačkih kompanija, te četiri u Španiji koje su novac od prodaje droge ulagale u nekretnine.

Na čelu organizacije je bio albanski državljanin Dritan Gjika, povezan s ekvadorskim poduzetnikom Rubénom Chérresom ubijenim u martu, izvijestila je novinska agencija EFE, pozivajući se na neimenovani izvor iz ekvadorske policije. Organizacija je uglavnom djelovala iz španskog grada Málage i ekvadorskog Guayaquila.

Izvozila je banane iz Ekvadora u Albaniju, Belgiju, Holandiju i Tursku. Ekvadorska policija vjeruje da je sarađivala s kriminalnom skupinom u Albaniji koja je organizirala daljnju distribuciju droge po Evropi.

Među uhapšenima su državljani Kolumbije, Argentine, Kine, Španije, Ekvadora i Albanije. Policija im je zaplijenila 400.000 eura u gotovini, luksuzne automobile i satove te je blokirala nekretnine u Španiji vrijedne 13 miliona eura, navela je u priopćenju.



Izvor
N1info.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button