BiHVijesti

Historijski trenutak – Marija Jarak iz Mostara prva žena sa transplantiranim srcem koja je postala majka










Marija Jarak iz Mostara je prva žena u Bosni i Hercegovini s transplantiranim srcem koja je rodila dijete, a lijepu vijest na društvenim mrežama je ponosno objavilo udruženje dijaliziranih i transplantiranih bolesnika Federacije BiH.

“Prošla je sve sa samo 14 godina. Tešku bolest, strepnje, muke i patnje. S njom je patila i njena porodica. A onda je nečije DA omogućilo da Marija dobije novo srce i da krene u novi život . Transplantacija se dogodila u austrijskom Innsbrucku prije 16 godina, a srce je stiglo iz Njemačke. Srednja škola, fakultet sve uspješno završeno, mladalački dani. A onda se, što je i prirodno, zaljubila u svog Marina. Doživjela je i svoj najsvečaniji trenutak u životu a to je njena svadba. Ono o čemu su maštali ona i njen Marin je beba. To, još samo taj cilj da ostvare. Bilo je sigurno stresno pa donekle i rizično da se trudnoća dovede do kraja. Ipak, desilo se”, navode iz udruženja.

Naglašavaju da je 23. oktobra 2023. na svijet je stigla malena Iva. Za Mariju i Marina možda i najsretniji dan u njihovim životima.

“Hvala Bogu i liječnicima koji su omogućili da im se ostvari njihova velika želja. Mi im možemo samo poželjeti svu sreću svijeta i da mala Iva bude živa, zdrava i sretna sa svojom mamom i tatom, divnim i upornim ljudima. Njihova velika ljubav je iznjedrila ono što su oduvijek željeli. Živi i zdravi bili 100 godina“, poručili su iz udruženja.

Objavili su i poruku mlade majke koja je na ovaj događaj čekala više od pet godina.

“Do trenutka kad sam saznala da te nosim ispod srca čekala sam dugih 5 godina i 8 mjeseci. Bog samo zna koliko sam te željela i voljela dok si mi samo u mislima bila. Ispod srca sam te nosila 7 mjeseci. A onda si, djevojčice moja, požurila da nas upoznaš, jer ti izgleda ne voliš čekati. Ipak, malo si više požurila pa si morala biti još 34 dana u bolnici. E to mi je čekanje najteže palo. Možda jer sam se onog dana, kad si se ti rodila, rodila i ja, tvoja mama. Hvala ti što si postala moj smisao. Hvala ti što si pokazala da si pravi mali borac, mala lavica. Hvala dragom Bogu što mi te poslao”, napisala je Marija Jarak.

Inspirativna priča je dobila veliku podršku za hrabrost koja je ujedno motivacija mnogim osobama i probude svijest šire javnosti o značaju doniranja organa i transplantacije.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button